Meer doen met muziek in de kinderopvang 

0
1473

Recensie: ‘Muziekkwartier – Ontwikkelingsgericht muziek maken in de kinderopvang’ door Saskia Beverloo

‘Muziekkwartier’ van de hand van Félice van der Sande is een uitnodigende handleiding voor pedagogisch medewerkers om een dagelijks muziekmoment in de kinderopvang te realiseren. Er wordt aandacht besteed aan alle leeftijdsgroepen van jonge baby tot oudste peuter. De auteur presenteert het concept enthousiast en doordacht: een aanrader voor iedereen die meer wil doen met muziek in de kinderopvang. 

Het boek is zeer overzichtelijk opgezet. Na een korte inleiding over het concept Muziekkwartier volgt een handleiding voor gebruik van het boek. Daarbij wordt ook verwezen naar voorbeeldvideo’s op het Muziekkwartier YouTubekanaal en Spotify-lijsten.

Handleiding

Dan begint het echte werk: een handleiding om in acht weken toe te werken naar een volwaardig Muziekkwartier. Wat je nodig hebt om met Muziekkwartier te beginnen is: een vloerkleed als muziekkwartierplek, kennis van enkele liedjes (en ook dat zit in de bagage van elke PM-er) en basismaterialen om muziek mee te maken: schudmateriaal, stokjes, trommels, sjaaltjes.

Het acht-weken idee is een prachtige manier om geleidelijk en laagdrempelig het Muziekkwartier te introduceren. De startkwalificaties zijn niet meer dan de basis van pedagogische kennis en “een beetje lef om te zingen, los te komen om te bewegen en muziek te maken.” Vaardigheden die eventueel ontbreken, bijvoorbeeld niet zuiver zingen of niet in de maat klappen, leer je al doende.

Het hoofdstuk over de opbouw van het Muziekkwartier laat met inspirerende voorbeelden en illustratieve foto’s zien hoe je te werk kunt gaan. Wie dit hoofdstuk in de praktijk toepast, heeft het Muziekkwartier gerealiseerd. Volgende hoofdstukken gaan in op ontwikkelingsgericht werken met de diverse muziekactiviteiten. Denk daarbij aan aspecten als motorische ontwikkeling, taalontwikkeling, sociale ontwikkeling en lichaamsbesef.

Andere aspecten

Er is een hoofdstuk over zingen en stemgebruik. Met al het klank- en geluidenspel leren zowel de kinderen als hun begeleiders hun stem vrij te gebruiken en te ontwikkelen.

In een volgend hoofdstuk wordt materiaal besproken dat je kunt gebruiken tijdens het Muziekkwartier. Voor kindercentra met een beperkt budget worden er ideeën aangereikt om van kosteloos materiaal bruikbare instrumentjes te maken: een kazoo van een wc-rolletje, een schudinstrument van een klein PET-flesje.

Ook buiten het Muziekkwartier kan er muziek geboden worden. Er wordt beschreven hoe je een muziekhoek in kunt richten en hoe je liedjes door de dag heen kunt gebruiken.

Achterin het boek staat de bladmuziek van de liedjes.

Beoordeling

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het concept Muziekkwartier is duidelijk, doordacht en gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen. De lezer wordt op een positieve manier aangesproken, niet in de laatste plaats door de enthousiasme wijze waarop de auteur de aanpak presenteert. Daarbij is het een mooi vormgegeven boek. Overzichtelijk met mooie foto’s. Slechts één klein minpuntje: de bladmuziek is wat rommelig. Ik hoop dat het boek veel gekocht gaat worden, dan kan in een volgende druk de bladmuziek er ook mooi in.

Tientallen instructiefilmpjes

Op het YouTubekanaal Muziekkwartier in de kinderopvang staan inmiddels al bijna vijftig video’s waarin Félice liedjes voorzingt en spelvormen laat zien. Het zijn simpele video’s die pedagogisch medewerkers kunnen bekijken om zelf vertrouwd te raken met melodieën en spelvormen.

Afspeellijsten

Op Spotify staan drie Muziekkwartier afspeellijsten: Stapmuziek, Klapmuziek en Schudmuziek. Elk met zo’n 20 nummers.

Training

Kinderdagverblijven kunnen een Muziekkwartier training aanvragen.

De website

Via de website www.muziekkwartier.org kom je bij alle informatie over het boek, de trainingen, de video’s en de afspeellijsten.

Meer over ‘Muziekkwartier’’, Félice van der Sande (Uitgeverij SWP, € 29,-) >>

Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje. Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek(4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef Saskia het prenten-liedjesboek Voor alles een liedje.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here