Goed nieuws voor de baby’s in de kinderopvang. Nieuwe wetenschappelijke inzichten hebben hun weg gevonden naar de wetgeving over kinderopvang. Zo krijgen baby’s op de crèche al dit jaar te maken met minder verschillende gezichten boven hun wieg.

De wetenschap dat het eerste levensjaar cruciaal is voor de ontwikkeling van een kind, vertaalt zich in nieuwe regels voor de Kinderopvang, meldt De Volkskrant. Vanaf volgend jaar komt er één leidster op drie baby’s te staan in plaats van op vier baby’s. En wie op de crèche werkt met 0-jarigen, moet specialistische kennis hebben over deze levensfase. Dit is vastgelegd in de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK).

Een-op-een-interacties cruciaal

Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit, gespecialiseerd in de vroege ontwikkeling van kinderen, juicht de maatregelen toe. “Als er weinig of te weinig leidsters zijn, zijn het steevast de allerjongsten die minder aandacht krijgen. Dat weten we uit observaties en onderzoek. Het gebrabbel van baby’s wordt dan niet opgemerkt, laat staan dat er wordt teruggebrabbeld. Terwijl dat soort een-op-een-interacties cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby.”

Meer cortisol

In 2015 ontdekte de groep van De Weerth dat baby’s op crèchedagen meer cortisol aanmaken dan op dagen dat ze thuis zijn. Cortisol is een hormoon dat door de werking van het stresssysteem geproduceerd wordt. ‘Met zo nu en dan een beetje stress is niks mis. Een langdurig hoog stressniveau, wat jonge baby’s in de kinderopvang wellicht hebben, zou op den duur slecht kunnen zijn voor baby’s. Het zou de ontwikkeling van het immuunsysteem en de hersenen kunnen beïnvloeden.’

Eén van de stressfactoren voor baby’s is dat er telkens nieuwe gezichten boven de wieg opduiken. Los van het gemiddelde aantal leidsters op een groep, was daarom voor baby’s afgesproken dat er voor een baby tot nu toe drie ‘vaste’ gezichten moesten zijn binnen de totale groep verzorgenden. Eén van die drie moest altijd aanwezig zijn. Met ingang van dit jaar krijgen baby’s twee vaste gezichten, van wie er altijd één aanwezig moet zijn.

“Als je als baby telkens door iemand anders, en dus op een andere manier wordt opgepakt en verschoond, heeft dat impact op hoe je je voelt”, onderstreept Su’en Verweij, NJI-gezinspedagoog. “Wij volwassenen kunnen onszelf troosten en zo stress reguleren. Een baby heeft daar een vertrouwde volwassene voor nodig.”

Advertentie

Verbetering

In de laatste landelijke meting (Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek 2012) functioneerden de meeste crèches nog ‘onder de maat’ als het ging om het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen, aldus De Weerth. Met extra leidsters kan daarin verbetering komen.

Dat is ook de verwachting van Gjalt Jellesma, voorzitter van de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang (BOinK). “Stel je eens voor dat je als 19-jarige vier baby’s tegelijk moet verzorgen. Dan ben je al blij als je ze allemaal kunt voeden, troosten en verschonen. Terwijl je pas bijdraagt aan hun ontwikkeling als je met ze gaat spelen en persoonlijke aandacht kunt geven. Bovendien wil je dat baby’s over de grond kunnen kruipen en regelmatig naar buiten gaan.”

Extra scholing

Babyleidsters krijgen extra scholing over de allereerste levensfase. De Weerth: “Het is belangrijk dat leidsters, veelal jonge mensen, begrijpen welke rol ze spelen in het leven van de allerkleinsten.”

Bron: De Volkskrant

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan