Meer aandacht nodig voor preventie voor, tijdens en na de zwangerschap

0
560
Minister Bruins ontvangt de Preventieagenda Geboortezorg 2018-2022 uit handen van de voorzitter van het CPZ, Geri Bonhof

De deelnemende partijen in het College Perinatale Zorg hebben de Preventieagenda Geboortezorg geboortezorg gelanceerd. Hierin benadrukken zij het belang van meer aandacht voor preventie voor, tijdens en na de zwangerschap. De geboortezorg zoekt daarbij de samenwerking met zorg voor jeugd en het sociaal domein.

Er is momenteel veel maatschappelijke aandacht voor preventie en vanuit het Ministerie van VWS wordt binnenkort het programma Kansrijke Start gelanceerd. De samenwerkende partijen in de geboortezorg –  Bo Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland –  sluiten hier graag op aan en vragen aandacht voor het belang van preventie voor, tijdens en na de zwangerschap.

Winst op sociaal, medisch en psychisch vlak

Met goede preventie rondom de geboorte valt veel te winnen op sociaal, medisch en psychisch vlak. Een kansrijke (zo goed mogelijke) start voor elk kind in Nederland leidt voor mensen tot een gezonder en gelukkiger leven in deze en de volgende generaties. Daarnaast levert een goede start op langere termijn ook veel maatschappelijk en economisch rendement op voor de BV Nederland.

Met de Preventieagenda van de Geboortezorg hopen de samenwerkende partijen integrale samenwerking tussen professionals in de geboortezorg, zorg voor jeugd en het sociaal domein aan te jagen. Met als doel het verder terugbrengen van de babysterfte en een goede start voor ieder kind in Nederland!

Aandacht voor preventie belangrijk 

Op woensdag 6 juni ontving Minister Bruins de Preventieagenda Geboortezorg 2018-2022 uit handen van de voorzitter van het CPZ, Geri Bonhof. De minister bedankte alle aanwezigen voor het werk dat is verzet voor de preventieagenda. “Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp, de preventieagenda levert hier een mooie bijdrage aan. Daarnaast is het goed om te zien dat er niet alleen gekeken gaat worden naar zorg rondom de geboorte, maar ook al daarvoor. En dat er ook naar de moeder, omgeving en leefstijl van de moeder wordt gekeken in plaats van alleen naar het kind”.

Over het College Perinatale Zorg (CPZ)

Het CPZ is de netwerkorganisatie van de veldpartijen Bo Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, waarin zij zich samen inzetten voor integrale zorg en preventie rond zwangerschap en geboorte. Meer informatie over het CPZ vindt u hier.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here