Door het RS-virus kampen ziekenhuizen jaarlijks met overvolle intensive care-afdelingen in de winterperiode. Het virus zorgt ervoor dat bij jonge kinderen verkoudheid leidt tot een longontsteking en dat zij beademing nodig hebben. Binnen drie jaar is er mogelijk een vaccin voor moeder en kind. Intussen is meer aandacht nodig voor het herkennen van de sginalen.

Door het RS-virus (RS: respiratoir syncitieel) belanden jaarlijks in ons land 2000 kinderen op een intensive care-afdeling. “Daarmee is het de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname in Nederland. En op dit moment liggen de ziekenhuizen weer vol”, zegt  hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont. “Het is belangrijk om bij verkouden kinderen onder de twee jaar alert te zijn op signalen zoals benauwdheid en een piepende ademhaling en eventueel de huisarts te raadplegen.”

Vaccin voor moeder en kind

Inmiddels worden op verschillende plaatsen al vaccins getest, zowel voor aanstaande moeders als zuigelingen en Bont heeft goede hoop dat er over drie jaar al een vaccin tegen RVS is. “Het is van groot belang dat er een vaccin komt tegen dit virus. Maar voor dat vaccin is het wel van belang dat je weet wie je moet vaccineren voor het grootste effect. Er is lang gedacht dat het vaccineren van de zwangere moeder voldoende zou zijn en dat de baby tot drie maanden na de geboorte beschermd is. Wij hebben nu ontdekt dat we zowel de moeder als het kind moeten vaccineren. Dus ook ná de geboorte, aangezien we zagen dat het grootste deel van de kinderen die stierven ouder dan drie maanden waren.”

Patiëntennetwerk

Voor veel ouders is de ziekte een heftige ervaring en daarom is er ook het patiëntennetwerk RSV-PN opgericht Het netwerk zet zich in voor het vergroten van de algemene bekendheid over het RS-virus. Daarnaast is RSV-PN is actief betrokken bij de activiteiten van de RSV-onderzoeksgroep van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en fungeert het netwerk als onafhankelijk klankbord. Wat de initiatiefnemers betreft hoort het RS-virus thuis in het standaardrijtje kinderziektes dat iedereen kent. ‘Met onze activiteiten willen wij bereiken dat iedereen weet wat het RS-virus is.  Jonge ouders moeten een inschatting kunnen maken welk risico hun baby loopt en weten hoe ze een ernstige infectie tijdig kunnen herkennen.’

Internationale database

In ons land is de ziekte goed te behandelen, maar wereldwijd sterven er jaarlijks meer dan 100 duizend kinderen hieraan. Na malaria is het virus de belangrijkste doodsoorzaak voor zuigelingen, de tweede doodsoorzaak onder jonge kinderen. Louis Bont doet daarom met een internationaal team, medegefinancierd door de Bill & Melinda Gates-foundation, onderzoek naar een vaccin tegen dit virus.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in The Lancet Global Health.  Samen met tien andere onderzoekers stelde Bont een wereldwijde database samen, waarin driekwart van de RS-sterftes zijn opgenomen. “Dit onderzoek zorgt voor meer aandacht voor deze onderschatte ziekte, zodat wij nog meer studie er naar kunnen doen en uiteindelijk met een vaccin dit virus te lijf kunnen gaan.”

De wetenschappelijke publicatie van Louis Bont en zijn team is hier te downloaden.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan