Medische app speelt tijdens zwangerschap bevalling en kraamtijd in op persoonlijke situatie

0
591

Sinds kort kunnen zwangere vrouwen in de regio Noordoost-Brabant en Noord-Limburg gebruik maken van de ZwApp, een medische app die zorgt voor betrouwbare informatie en adviezen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Uniek is dat de ZwApp rekening houdt met medische gegevens en inspeelt op de persoonlijke situatie van de aanstaande moeder.

De ZwApp is ontwikkeld door verloskundigen en gynaecologen van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Geboortezorg aan de Maas*. Maasziekenhuis Pantein, verschillende verloskundige praktijken en kraamzorgorganisaties maken hier deel van uit. Het VSV is het eerste VSV in Brabant en Limburg dat werkt met de ZwApp.

Persoonlijke app
Iedere zwangere vult bij aanvang in de ZwApp een persoonlijk profiel in. Op basis van dit profiel krijgt zij gedurende de hele zwangerschap en kraamtijd informatie op maat. De ZwApp bevat naast nuttige informatie ook allerlei functionaliteiten. Zwangeren kunnen zelf hun bloeddruk en gewicht bijhouden, maar ook het geluid van het hartje opnemen tijdens de controle bij de verloskundige of gynaecoloog. Ze kunnen een dagboek bijhouden en foto’s op de tijdlijn plaatsen. Ook bevat de ZwApp een agendafunctie. Meerdere mensen kunnen de app downloaden en de uitgetelde datum invullen, zodat bijvoorbeeld ook partner, grootouders of andere familieleden de zwangerschap kunnen volgen.

Eenduidige informatie
Mandy Cleven, een van de verloskundigen van het VSV en tevens werkzaam in Maasziekenhuis Pantein, heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de ZwApp: “Een zwangerschap is voor veel aanstaande moeders een tijd met emoties, vragen en soms ook onzekerheden. Wat mag je wel en niet? Wat gebeurt er in je lichaam? Wat moet je allemaal regelen? In de praktijk merken we dat zwangere vrouwen behoefte hebben aan informatie en geruststelling. ZwApp biedt eenduidige informatie van professionals in de regio, waardoor zwangeren beter zijn geïnformeerd. Ook kunnen zij via de ZwApp gemakkelijk contact opnemen met de zorgverlener.”

Downloaden
De app is er puur ter ondersteuning tijdens de zwangerschap tot tien dagen na de bevalling en heeft geen commercieel doel. De ZwApp is te downloaden via www.zwapp.info, Appstore of Google Play.

* Het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Geboortezorg aan de Maas bestaat uit Maasziekenhuis Pantein, de verloskundige praktijken Cuijk-Mill, Bergen-Gennep, Boxmeer, Venray en Horst, Welkom Kraamzorg, Kraamzorg PVG en Groene Kruis Kraamzorg.

(zorgenziekenhuiskrant.nl)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here