Wonen in een buurt met veel luchtvervuiling is niet gezond. Dat wetenschappers nu een link vinden met autisme bij jonge kinderen, hoeft dan ook niet te verbazen. Toch blijkt de correlatie, hoewel statistisch significant, zeer klein.

Dat blijkt uit Canadees onderzoek waar  eoswetenschap.eu over bericht. De wetenschappers hebben bijna 130.000 kinderen onderzocht die in de westelijke stad Vancouver (en omstreken) werden geboren tussen 2004 en 2009. Elk van de kinderen werd gedurende zijn of haar eerste vijf levensjaren nauwgezet gevolgd. In dezelfde periode analyseerden de onderzoekers de concentratie van stoffen zoals stikstof(di)oxide (NO en NO2) en fijnstof, uitgestoten door verkeer, in de leefwereld van de moeders tijdens hun zwangerschap.

Uiteindelijk bleek één procent van alle onderzochte kinderen vóór de leeftijd van 5 jaar een stoornis te ontwikkelen die thuishoort in het autismespectrum. Dat is betrekkelijk veel, zo kwam een studie in Vlaanderen bij kleuters enkele jaren geleden bijvoorbeeld uit op 0,6 procent met een autismespectrumstoornis.

De Canadezen vonden bovendien een correlatie tussen de luchtverontreiniging in de leefomgeving van de moeders en het optreden van autisme bij hun kinderen. Die blijkt weliswaar statistisch significant, maar zeer klein. Zo bleek een kind geboren in een omgeving met zware verontreiniging (bijvoorbeeld langs een drukke weg) tussen 1,04 en 1,07 procent kans te hebben op autisme. Voor stikstofoxide vonden de wetenschappers de sterkste correlatie met een verhoogde kans van 7 procent op autisme. Dat lijkt op het eerste gezicht niet niks, maar omdat het sowieso om kleine risico’s gaat, heeft die verhoging weinig te betekenen.

AdvertentieVroeg-congres artikel

In eerdere grootschalige studies uit Europa werd de link tussen autisme en luchtvervuiling trouwens niet teruggevonden. Dat toont aan dat de aandoening een brede waaier aan oorzaken heeft, die zowel genetisch zijn als omgevingsgerelateerd.

Prenatal exposure to air pollution linked to increased likelihood of Autism

Bron: eoswetenschap.eu

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan