Binnen het Lifelines NEXT-onderzoek onder 1.500 zwangere vrouwen en hun kind is de eerste baby geboren: Olaf. De onderzoekers gaan hem nu volgen tot het moment dat hij 1 jaar oud is. Doel van het onderzoek is een verklaring te vinden waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de andere niet.
“Vanuit mijn eigen achtergrond in de biologie weet ik hoe weinig er nog bekend is over welke factoren tijdens en vlak na de zwangerschap een rol kunnen spelen bij de gezondheid van je kindje. Daarom wilde ik zelf zo graag mee doen. Ik hoop dat nog veel zwangere Lifelines-deelnemers de stap gaan zetten om mee te doen aan NEXT”, zegt Eva, moeder van de pasgeboren Olaf.
Lifelines NEXT
Lifelines NEXT is een onderzoek van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG in samenwerking met Lifelines. Het onderzoek is op 1 oktober 2016 gestart en volgt de komende twee jaar 1.500 zwangere Lifelines-deelnemers en hun toekomstige kinderen vanaf de derde maand van de zwangerschap tot 1 jaar na de geboorte.. Wetenschappers van het UMCG gaan binnen Lifelines NEXT op zoek naar oorzaken die in het begin van het leven liggen.
Biomateriaal
Moeder en kind worden gevolgd door biomateriaal (o.a. bloed, ontlasting en moedermelk) te verzamelen en vragenlijsten in te vullen over onder meer de leefsituatie, gezondheid, leefstijl, voeding en moeder-kind relatie. Over de moeder en de rest van de familie is daarnaast al veel informatie bekend in Lifelines. Binnen Lifelines NEXT wordt gewerkt met vernieuwende methodes, zoals draagbare meetapparaatjes.
Deelname
Alle verloskundigen en gynaecologen in Drenthe, Friesland en Groningen werken mee aan Lifelines NEXT. Zwangere Lifelines-deelnemers kunnen zich tot en met de 26e week van de zwangerschap aanmelden via de verloskundige of gynaecoloog, of zelf via email onderzoek@lifelines.nl of telefoon (050) 361 11 13.