Leefstijladvisering 0 tot 4-jarigen voorziet in behoefte

0
877

Het project Samen Gezond Groot probeert de huidige vormen van leefstijladvisering in de JGZ 0-4 te optimaliseren. Aandacht krijgen voeding, slapen, bewegen en beeldschermgebruik. Uit de eerste voorlopige resultaten blijkt dat leefstijladvisering over voeding en slapen in bijna ieder consult op het consultatiebureau ter sprake komen, in tegenstelling tot adviezen over bewegen en beeldschermgebruik.

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen helpen ouders bij het vinden van een gezonde leefstijl voor hun kinderen vanaf de geboorte. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) doet dit aan de hand van richtlijnen. Deze richtlijnen zijn niet altijd eenduidig en ze bevatten soms zelfs tegenstrijdige adviezen. Binnen het project ‘Samen Gezond Groot’ wordt, samen met professionals van vier JGZ-organisaties overlap en tegenstrijdigheden van deze richtlijnen onderzocht. Ouders zijn actief betrokken: hun ervaringen en behoeften rondom leefstijladvisering staan centraal.

Vragenlijst

Voor dit project hebben meer dan 400 ouders een vragenlijst ingevuld en zijn in totaal 80 JGZ-professionals en ouders geïnterviewd over hun ervaringen en behoeften ten aanzien van leefstijladvisering. Hieruit blijkt dat leefstijl in bijna ieder consult ter sprake komt. Daarnaast blijken ouders die deelnamen aan het onderzoek over het algemeen zeer tevreden over de huidige leefstijladvisering. Ook hadden deze ouders en professionals veel ideeën ter verbetering van de huidige advisering.

Conclusies

De conclusies luiden als volgt:
– Ouders hebben een hoge tevredenheid en een wisselende behoefte ten aanzien van leefstijladvies.
– JGZ-professionals lijken iets meer aan te geven dat er leefstijladvies gegeven wordt dan dat ouders herkennen.
– Adviezen over bewegen en beeldschermgebruik blijken niet vaak gegeven te worden.

Samenvatting eerste resultaten project Samen Gezond Groot >>

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here