Landelijke erkenning voor allergiecentrum voor kinderen

0
109
baby met koemelkallergie

Het Martini Allergiecentrum voor Kinderen (MACK) komen kinderen waarvoor algemene ziekenhuizen geen toereikende expertise en behandelmethoden hebben. Het centrum heeft onder meer een speciale pinda- en eipoli voor zuigelingen met een hoog risico op allergieën. Onlangs kreeg het MACK landelijke erkening.

Bij het MACK komen kinderen waarvoor algemene ziekenhuizen geen toereikende expertise en behandelmethoden hebben. Het MACK ontvangt daarom patiënten uit heel Noord-Nederland en ver daarbuiten. Irene Herpertz, coördinator MACK en kinderdiëtist: “Bij het MACK werken we met een multidisciplinair team bestaande uit enthousiaste kinderartsen, kinderdiëtisten, kinderverpleegkundigen en koks, allemaal gespecialiseerd in allergieën. We werken intensief samen en maken gebruik maken van elkaars specifieke kennis. Dit maakt dat we de zorg voor onze jonge patiënten naar een hoog plan hebben kunnen tillen.”

Het MACK is nu benoemd tot STZ-Expertisecentrum door de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Hiermee krijgt het MACK de erkenning als bovenregionaal expertise- en behandelcentrum voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking  van) complexe allergieën. De benoeming tot STZ-Expertisecentrum geeft bovendien aan dat het MACK beschikt over erkende unieke kennis en vaardigheden én sterk betrokken is bij wetenschappelijk onderzoek op dit vakgebied.

Onderzoek en innovatie

Het MACK schenkt veel aandacht aan verbeteringen rondom behandelingen en preventie. Zo ontwikkelde het centrum onder meer thuisintroductietesten waarmee ouders of zorgverleners stapsgewijs kunnen testen of een kind (nog) allergisch is. “Onze testen worden inmiddels door zorgverleners in het hele land gebruikt”, vertelt kinderarts-allergoloog Gerbrich van der Meulen: “Ook doen we innovatief onderzoek naar het opbouwen van tolerantie door het geven van eerder sterk verhitte melk en ei. We hebben een speciale pinda- en eipoli voor zuigelingen met een hoog risico op allergieën. Hier proberen we door middel van vroege introductie van deze voedingsmiddelen een allergie te voorkomen.”

Kennis delen

Irene Herpertz wijst erop dat opgroeien met een complexe allergie voor een kind én voor de omgeving van het kind steeds nieuwe uitdagingen geeft. “Kinderen gaan naar een diëtisten, de basisschool, willen mee op schoolkamp. Al dat soort dingen kunnen spannend zijn, ook voor de professionals op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf en op school. Vanuit onze positie als bovenregionaal expertise- en behandelcentrum delen we onze kennis actief. Zo hebben we veel aandacht voor voorlichting aan de omgeving van onze jonge patiënten. We organiseren bijeenkomsten en ontsluiten zo veel mogelijk informatie digitaal.”

Laagdrempelig

Daarnaast geeft het MACK scholing aan andere zorgverleners zoals kinder-, jeugd en huisartsen, diëtisten en verpleegkundigen. Ook kinderartsen uit andere ziekenhuizen kunnen met specifieke vragen uit hun eigen praktijk bij het centrum terecht. Jaco van den Hoek is kinderarts bij de Saxenburgh Groep in Hardenberg: “Ik waardeer het dat ik op een laagdrempelige manier bij het MACK terecht kan met vragen over mijn patiënten. Dat kan via e-mail maar ik bespreek de situatie van een patiënt ook wel eens tijdens één van de scholingsbijeenkomsten die het MACK organiseert. Vaak is het advies van de specialisten van het MACK voldoende om de patiënt zelf verder te behandelen. Soms is een doorverwijzing nodig.  In dat laatste geval is het prettig dat er een expertisecentrum in Noord-Nederland is.”

Naar de MACK-website >>

 

Bron: zorgkrant.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here