Lage melatoninespiegel bij veel moeders van kinderen met autisme of verstandelijke beperking

2
713

Veel moeders van een kind met autisme hebben een lage melatoninespiegel. Het is dan ook aan te raden om nog vóór de zwangerschap de melatoninespiegel te meten. Is deze te laag, dan kan preventief melatonine worden gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van Wiebe Braam, arts voor verstandelijk gehandicapten en expert op het gebied van slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.

Over melatonine

Melatonine is nodig bij de opbouw van de hersenen. Braam onderzocht onder meer de melatoninespiegel van vrouwen die een kind kregen met autisme en een verstandelijke beperking. Zij bleken een duidelijk lagere melatoninespiegel te hebben dan moeders van gezonde kinderen.

Melatonine wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. De stof wordt ’s nachts geproduceerd in de pijnappelklier, een klein orgaan in het centrum van de hersenen. Het zorgt onder meer voor een goede nachtrust en regelt het dagen nachtritme. Melatonine is ook noodzakelijk voor een goede opbouw van de hersenen. Het is daarom belangrijk dat de aanstaande moeder tijdens haar zwangerschap voldoende melatonine aanmaakt.

Risicofactor

Wiebe Braam: “Een melatoninetekort in de zwangerschap kan een risicofactor zijn voor het krijgen van een kind met autisme. Dat zou betekenen dat stellen met een kinderwens nog vóór de zwangerschap de kans op een kind met autisme of een verstandelijke beperking kunnen verkleinen door de melatoninespiegel te meten en indien nodig preventief melatonine te gebruiken.”

Braam dringt erop aan dat het onderzoek wordt herhaald in een veel grotere groep vaders en moeders van een kind met autisme. “Als het onderzoek door anderen wordt bevestigd, opent dit de mogelijkheid om aanstaande vaders en moeders met lage melatoninespiegels uit families met een of meer autistische kinderen preventief te behandelen met melatonine. Op die manier zou de kans op het krijgen van een kind met autisme of een verstandelijke beperking kunnen worden verkleind.”

Wetenschappelijk Melatonineplatform

Over het juiste gebruik van melatonine, dat zonder recept verkrijgbaar is, bestaat vaak onduidelijkheid. Daarom is nu het Wetenschappelijk Melatonineplatform opgericht om goede informatie te geven. Vaak wordt een veel te hoge dosis melatonine gebruikt. Een op de tien mensen kan melatonine niet goed afbreken. Bij hen ontstaan door melatoninestapeling in het lichaam ernstige slaapproblemen. Daarom biedt het Wetenschappelijk Melatonineplatform (www.melatonine.nu) informatie over melatonine, die gefundeerd is op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Bron: gezondheidenco.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Het gaat mij te ver om het onderzoek helemaal te gaan lezen maar op het eerste gezicht lijkt mij dat hier iets teveel denkstappen gemaakt worden die niet bewezen zijn. Als aangetoond is dat moeders met een autistisch kind minder melatonine in het bloed hebben is het nog niet zo dat dat de oorzaak van het autisme is of de kans daarop vergroot. Wat nog verder gaat is om te zeggen dat preventief melatonine slikken de kans zou verkleinen. Klinkt mij allemaal wat al te makkelijk populair gesteld.

  2. Het is niet alleen zo dat melatonine spiegels bij moeders met een kind met autisme lager zijn. Er zijn diverse andere bijkomende ‘bewijzen’. Zo is melatonine nodig voor de normale aanleg van hersenbanen, niet alleen tijdens zwangerschap maar ook na geboorte. Bij kinderen met autisme is de melatonine spiegel lager dan bij kinderen zonder autisme. Bovendien is het bij autisme zo dat hoe lager bij hen de melatonine spiegel is, deste ernstiger de autistische verschijnselen zijn en deste groter de achterstand in ontwikkeling is. Er zijn nog meer aanwijzingen, maar dan wordt mijn antwoord te lang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here