De hedendaagse vader wil zijn kind laten opbloeien en vervult in dit proces de rol van opvoeder en kostwinner. Op beide vlakken wil hij het goed doen, aldus Jeroen de Jong, maar dat vergt bewuste keuzes. “Als een vader aanwezig wil zijn in het leven van zijn jonge kind, moet hij daar concreet invulling aan weten te geven.”

Jeroen de Jong ruilde in 2014 zijn baan als leidinggevende bij een adviesorganisatie in om – vanuit De Praktijkvader – voortaan vaders uit te dagen de vader te worden die ze hun kinderen gunnen. Hij weet sindsdien met succes vaders buiten de gebaande paden vaders te inspireren. Dat bleef niet onopgemerkt: in 2016 ontving de Jong van het Vaderkenniscentrum en de Universiteit van Amsterdam de ‘Nationale Vaderdagtrofee’.

Maak praktische keuzes

Hoe luidt in een notendop zijn advies aan de hedendaagse vader? “Snap dat je partner, de moeder van je kind, een andere rol heeft. Probeer niet alles hetzelfde te doen, maar kijk waar jullie van elkaar verschillen en wat elkaars kwaliteiten zijn. En doe dan vooral wat je goed ligt. Samen alles willen doen, kost alleen maar energie en levert vaak irritaties op. Probeer erachter te komen wat jij als vader belangrijk vindt. Doe dat niet allemaal alleen, maar praat erover en kies vervolgens ergens bewust voor. Probeer bij het inrichten van het vaderschap vooral praktische keuzes te maken en kies voor positieve energie en dingen waar je blij van wordt. Vaak zijn we namelijk meer geneigd om te kijken naar alle dingen die niet goed gaan.

Jan wordt vader

In de eerste aflevering van het televisieprogramma ‘Jan wordt vader’ van BNN/VARA draaide aanstaande vader Jan Versteegh een avond mee in de Vadervuur-training van De Praktijkvader. De televisiepresentator is onder de indruk van de kracht en kwetsbaarheid die de deelnemers laten zien. Wat deze totaal verschillende mannen bindt? Het besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je je vaderschap invult. En dat als je ergens niet uitkomt je zelf stappen onderneemt.

Zorgvaders

Ouders met een kind met een lichamelijke of psychische stoornis hebben het extra zwaar bij het oppakken van hun rol. Deze vaders adviseert De Jong om goed op het eigen energiepeil te letten. “Gandhi heeft gezegd ‘Normaal mediteer ik dagelijks 1 uur maar als ik het echt heel druk heb mediteer ik twee uur per dag.’ Dat is zeker van toepassing bij vaders met zorgkinderen. Het is juist dán extra belangrijk dat de vader eerst goed op zijn eigen welzijn let. Want dan blijft zijn energie op peil zodat hij meer aan zijn zorgbehoevende kind kan geven.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Tips voor zorgprofessionals

Zorgprofessionals hebben vaak te weinig oog voor de behoeftes van vaders vindt De Jong. Wat adviseert hij hen? “Het fijnste is als die zorgprofessional echt luistert naar de vader. En wel op zo’n manier dat de vader zich gehoord voelt  en dat er echt contact is wat voorbij gaat aan de verhouding hulpverlener-client.  Praat met de vader van mens tot mens in plaats van ‘ik ben de deskundige en ik ga jou helpen’.

Jeroen de Jong over vaderrol
Jeroen de Jong: “Wanneer mijn vrouw bij de Gamma een vraag stelt, krijg ik als ‘de handige klusser’ het antwoord. Precies hetzelfde gebeurt binnen de zorgwereld”

Hij spreekt uit ervaring. “Toen ik voor het eerst bij de verloskundige kwam en ik een vraag stelde, kreeg mijn vrouw het antwoord. Eigenlijk hetzelfde als wanneer ik met mijn vrouw naar de Gamma ga. Als zij dan een vraag stelt, krijg ik als ‘de handige klusser’ het antwoord. Precies hetzelfde gebeurt binnen de zorgwereld.” Naast het serieus nemen van de vader pleit De Jong om te focussen op zaken waar mannen blij van worden. “Waar zit de energie, waar zijn ze trots op, wat kunnen ze goed? Als je dat helder hebt, kun je ook kijken naar dingen die minder goed gaan en die zijn dan opeens een stuk minder zwaar.”

In de Vadervuur-training ontdekken mannen met elkaar hoe ze het vaderschap op hun eigen manier in willen vullen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan