Laat baby eerste jaar in eigen bedje op kamer ouders slapen

0
4511

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen.

Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen. In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer.

Alleen maar voordelen
Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden. Maar in dezelfde kamer heeft meer voordelen, zoals:
• minder huilbuien;
• meer en betere slaap bij moeder en kind;
• toename in hoeveelheid moedermelk door meer frequente nachtvoedingen;
• grotere interactie en betere moeder-kindhechting;
• minder scheidingsangst.

Mogelijk zijn er ook op de langere termijn voordelen voor de evenwichtige emotionele, affectieve, sociale en intellectuele ontwikkeling van het kind.

Niet in hetzelfde bed
Samen slapen met een baby in een volwassen bed (bed-sharing) of op de sofa wordt niet aangeraden. De zachte matras, dekbed, kussen en het lichaam van een volwassene en het ontbreken van spijlen, verhogen de risico’s. De beste optie om de baby dichtbij de ouders te laten slapen is een kinderbedje tegen het ouderlijke  bed of te kiezen voor een aanschuifbed.
Een aanschuifbed, ook side-bed of co-sleeper genoemd, heeft een open zijde die over het ouderlijk bed wordt geschoven.

Bronnen

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here