Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen.

Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen. In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer.

Alleen maar voordelen
Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden. Maar in dezelfde kamer heeft meer voordelen, zoals:
• minder huilbuien;
• meer en betere slaap bij moeder en kind;
• toename in hoeveelheid moedermelk door meer frequente nachtvoedingen;
• grotere interactie en betere moeder-kindhechting;
• minder scheidingsangst.

Mogelijk zijn er ook op de langere termijn voordelen voor de evenwichtige emotionele, affectieve, sociale en intellectuele ontwikkeling van het kind.

Niet in hetzelfde bed
Samen slapen met een baby in een volwassen bed (bed-sharing) of op de sofa wordt niet aangeraden. De zachte matras, dekbed, kussen en het lichaam van een volwassene en het ontbreken van spijlen, verhogen de risico’s. De beste optie om de baby dichtbij de ouders te laten slapen is een kinderbedje tegen het ouderlijke  bed of te kiezen voor een aanschuifbed.
Een aanschuifbed, ook side-bed of co-sleeper genoemd, heeft een open zijde die over het ouderlijk bed wordt geschoven.

Bronnen

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan