Recensie: ‘Wakker met een wijsje – Opgroeien met muziek’ door Saskia Beverloo

Voor de schrijvers van ‘Wakker met een wijsje’, Esther Pantekoek en haar partner Jasper Smit, was het een race tegen de klok om van het boek te bevallen voordat hun dochter geboren werd. De toon van het boek is daarmee heel duidelijk op jonge ouders gericht. Op een enthousiaste en toegankelijke manier worden ideeën aangereikt om muziek onderdeel te maken van het dagelijks leven van kinderen van 0-4 jaar.

Wakker met een wijsje, van opstaan tot naar bed gaan, van lente, via zomer en herfst, naar winter, overal kan een liedje of dansje bij.

Dit boek is een laagdrempelige instapper voor jonge ouders die graag iets met muziek willen doen. De auteurs laten zien hoe mooi en makkelijk het is om muziek – zingen, dansen, spelen – onderdeel te maken van het dagelijks leven. Tegelijkertijd laten ze zien dat al deze simpele activiteiten het opvoeden leuker maken. Daar komt bij dat  muziekactiviteiten ook nog eens diverse ontwikkelingsgebieden stimuleren.

Boordevol muziekideeën

Het boek, met prachtige en soms humoristische illustraties van Aura Scaringi, staat boordevol muziekideeën. Voor mensen die sowieso al veel zingen en dansen met kinderen lijken allerlei zaken heel vanzelfsprekend. Het leuke is dat de schrijvers uitgaan van vrijwel totale onbekendheid met muziek en daar hebben ze vast gelijk in voor een heleboel ouders. Bovendien weten ze op een aantrekkelijke en niet belerende toon al die muziekideeën voor het voetlicht te brengen.

Na de ‘elke-dag-muziekideeën’ volgt een hoofdstuk over seizoenen en feesten. Het hele simpele idee van seizoens-shakers is makkelijk uitvoerbaar: vul een klein drinkflesje met bijvoorbeeld veertjes en eitjes, schelpjes en zand, eikels en blaadjes of wattenbolletjes en glitters. Voor elk seizoen een shaker om mee te dansen en er passende liedjes bij te zingen.

Hetzelfde geldt voor de seizoenendoek, op een doek kun je bloesemblaadjes, strandballen, herfstblaadjes en sneeuwvlokjes en nog veel meer seizoensgerelateerde dingen laten bewegen.

Na alle muziekideeën volgt er nog een hoofdstuk over muziekinstrumenten. Van eenvoudige schud-eitjes via kazoo’s naar de ukelele, met daarbij een eerste gratis les om een simpel akkoord te spelen.

Ontwikkelingsgebieden

Het laatste hoofdstuk gaat in op de ontwikkelingsgebieden. Voor alle dagelijkse dingen worden liedjes, spreekteksten, beweging en geluiden aangereikt. Velen zullen zich niet realiseren hoeveel ontwikkelingsgebieden betrokken zijn bij muziekactiviteiten. De schrijvers geven als voorbeeld het kiekeboe-spel:

Cognitief: objectpermanentie (je ziet iets niet, maar het is er nog wel);
Emotioneel: afwisseling tussen spanning en opluchting;
Sociaal: oogcontact en op elkaar reageren;
Taal en spraak: kiekeboe zeggen.

Met symbolen wordt aangegeven welke ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd met de activiteit. Bij bellen blazen is dat bijvoorbeeld de spraakontwikkeling, bij een ‘fietsbellenconcert’ (in een fietsenstalling alle bellen uitproberen) zijn dat de muzikale, de zintuigelijke en de motorische ontwikkeling.

Kanttekening

Het boek bevat zelf geen liedjes. Er wordt verwezen naar Youtube waar je dan ‘kinderliedjes’ als zoekterm in kunt tikken. Als je dat doet, zijn de eerste pagina’s met hits gevuld met liedjes die veel te laag zijn voor de kinderstem. Een gemiste kans. De schrijvers hadden kunnen verwijzen naar kanalen waar wel op kinderhoogte en liefst ook kindertempo gezongen wordt.

‘Wakker met een wijsje’ heeft een eigen Youtube-kanaal waar de meeste liedjes die genoemd worden op staan. Het is echter lastig om het kanaal te vinden. Ik kon er alleen komen via de website www.wakkermeteenwijsje.nl die alleen op de achterkant van het boek wordt genoemd. Klik hier voor de link

Al met al is ‘Wakker met een wijsje’ een mooie uitgave met verrassende en bruikbare ideeën om muziek te integreren in het dagelijkse leven. Zeker een aanrader voor jonge ouders!

‘Wakker met een wijsje – Opgroeien met muziek’ >>

Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje. Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek (4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef ze het prenten-liedjesboek Voor alles een liedje.
www.harlekijntje.nl
www.vooralleseenliedje.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan