Zorgprofessionals en ik vormen een goed team in de behandeling van mijn kinderen. Dat was al zo bij mijn zoon die een palato schisis had. Die samenwerking is alleen maar sterker geworden bij ons verstandelijk beperkte vlindertje met een spraak-taalontwikkelingsstoornis. Ik hou van analyseren, benader zaken het liefst rationeel. Ik ben geen arts of jeugdhulpverlener, maar spreek wel hun taal. Ik verdiep me in de literatuur. Kortom ik ben een prettig gesprekspartner van de zorgprofessional.

Toch liep het laatst niet lekker. Gek genoeg juist bij de systeemdeskundige waar ik zo goed mee kan opschieten. Voor de ontwikkeling van ons vlindertje is het van belang dat we Floor Play gaan toepassen. En aangezien in die methode het samen spelen van ouder en kind volgens een bepaalde systematiek centraal staat, moet ik aan de bak. De systeemdeskundige kwam bij ons thuis om mij de methode uit te leggen en te oefenen. De eerste twee keer speelde de deskundige met ons vlindertje en keek ik toe. Ik leerde er veel van en de derde keer ging ik zelf aan de slag.

En toen liep ik vast.

Floor Play vereist een intuïtief spelen. In elk geval bij ons. Wil ik volgens deze systematiek kunnen spelen met ons vlindertje, dan moet ik een beetje uit mijn hoofd naar mijn gevoel. Maar precies op het moment dat ik die beweging maakte, overviel me ook alle verdriet over haar beperkingen. Het spel, waar zij zo van genoot, toonde namelijk ook zo duidelijk waar haar beperkingen liggen. Ik schoot vol en probeerde tegelijkertijd het spel voort te zetten.

Achteraf gezien denk ik dat ik het zelf te veel als een soort cursus heb aangepakt. Oké, ik ga nu iets leren en dat doe ik altijd op deze manier. Maar daarmee ging ik helemaal aan mijn eigen gevoel voorbij en zette de deskundige op het verkeerde been. Haar viel niks te verwijten, laat dat duidelijk zijn. Alleen zijn die heel goede gesprekspartners ook heel kwetsbare moeders. Vergeet dat niet af en toe te checken in zo’n goed gesprek…

© Leontien Sauerwein (www.leontiensauerwein.com)

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] De FloorPlay-methode is een praktische methode voor het werken met kinderen met uiteenlopende ontwikkelingsproblemen waaronder een autismespectrumstoornis of meervoudige beperking. Tijdens het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 5 februari 2020 in Utrecht verzorgt Judith Hoevenaars een deelsessie over FloorPlay. Klik hier voor meer informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden. [/su_note]

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan