De kinderopvang is verrijkt met een pedagogisch curriculum voor het jonge kind. Een belangrijk moment in de professionalisering van de Nederlandse kinderopvang, waar veel mensen aan hebben meegewerkt. Bureau Kwaliteit Kinderopvang heeft dit proces gefaciliteerd.

In 2019 is het bureau opgeheven en heeft het Expertisecentrum Kinderopvang de activiteiten overgenomen. Voor het Pedagogische Kwaliteitskader kun je op deze pagina terecht.

Internationaal maakt een pedagogisch curriculum onderdeel uit van een landelijk kwaliteitskader voor kinderopvangvoorzieningen. In steeds meer landen ontwikkelen overheden een professioneel kwaliteitskader voor het jonge kind (early childhood education and care). In Nederland ontbrak tot nu toe een dergelijk academisch document dat richtinggevend is voor aanbieders van kinderopvang. Het ‘Pedagogisch curriculum voor het jonge kind in de kinderopvang’ biedt deze richting.

Advertentie

Pedagogische doelen

Het Pedagogisch curriculum is ingedeeld volgens de vier pedagogische doelen uit de wet IKK en heeft als functie de ‘hoe-vraag’ te beantwoorden; hoe de pedagogische opdracht in de wet, op basis van wat we weten, op de beste manier in praktijk gebracht kan worden. Per pedagogisch doel zijn de belangrijkste onderwerpen benoemd. Elk onderwerp wordt beschreven door een andere auteur met expertise op dit onderwerp. Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink verzorgde de eindredactie.

Het Pedagogisch curriculum:
• richt zich op kinderen van nul tot zes/zeven jaar, dé periode waarin kinderen zich ontwikkelen;
• is primair gericht op de kinderopvang, maar kan ook gebruikt worden in de samenwerking met partners in het jonge-kind-netwerk;
• past bij de nieuwe Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang;
• baseert zich op recente wetenschappelijke inzichten;
• is geschreven door diverse auteurs met expertise op het betreffende gebied;
• kwam tot stand met velen uit de sector van het jonge kind en met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gratis beschikbaar

Het curriculum wordt gratis beschikbaar gesteld aan de sector. Zie Expertisecentrum Kinderopvang Pedagogische Kwaliteit

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan