Een steriele, afgesloten tent, met vruchtwater dat in en uitstroomt, en een machine die de placenta vervangt: zo ziet de nagemaakte baarmoeder eruit die Amerikaanse kinderartsen hebben ontworpen voor extreem te vroeg geboren kinderen. Ofschoon het systeem nog in ontwikkeling is, lijkt het gunstig voor de longwerking van extreem vroeg geboren baby’s.

Amerikaanse kinderartsen hebben een eerste stap gezet op weg naar een kunstmatige baarmoeder, zo meldt de Volkskrant. De artsen denken dat het risico op complicaties bij de kinderen fors afneemt als ze na de geboorte een maand in zo’n tent worden gelegd. Ze spreken van ‘een brug tussen de baarmoeder en de buitenwereld’. Na een ontwikkelingsfase van drie jaar hebben zij hun bevinding nu eerst getest bij zes te vroeg geboren lammetjes. De dieren hielden het tot wel vier weken vol in de tent en ontwikkelden zich goed, schrijven de onderzoekers in Nature Communications. En dat heeft betekenis want de ontwikkeling van de longen is bij lammeren en kinderen identiek.

Positief
Anton van Kaam, hoogleraar neonatologie in het Amsterdamse AMC, positief over het Amerikaanse onderzoek. “Bij te vroeg geboren kinderen kan een week extra al verschil maken. Als kinderen die na 24 weken zwangerschap worden geboren in de toekomst drie tot vier weken in zo’n tent kunnen liggen, geeft dat enorme winst. Dan laten we de kinderen daarna als het ware opnieuw geboren worden en gaan we ze dán pas beademen. Zo overbruggen we de kritieke fase.”

In een video leggen de onderzoekers de werking uit.

Buitenlucht op afstand
In Nederland worden jaarlijks bijna 1.700 kinderen extreem te vroeg geboren, na minder dan 32 weken zwangerschap. Van alle kinderen die worden geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken overlijdt 60 procent, vooral door longproblemen, legt Van Kaam uit. “In de baarmoeder zijn de longen nog gevuld met vocht en kunnen daar rustig uitrijpen. Bij een vroeggeboorte worden de longen opeens, veel te snel, blootgesteld aan lucht en prikkels en daar reageren ze heftig op. Ze stoppen in hun ontwikkeling.”

Kortom, hoe langer de buitenlucht op afstand kan worden gehouden, hoe beter. Dat kan in de steriele tent van Amerikaanse makelij, gevuld met vruchtwater dat volgens de artsen in het laboratorium is gemaakt. Vruchtwater is het natuurlijk niet, reageert Van Kaam, want daar zitten hormonen in en groeistoffen voor het ongeboren kind. “Het is een vloeistof met wat mineralen die zonder gevaar kan worden ingeslikt of ingeademd.”

De slagaders en de ader in de navelstreng zijn gekoppeld aan een machine die koolzuur uit het bloed filtert en er zuurstof aan toevoegt, een functie die voor de geboorte door de placenta wordt vervuld. Aan het bloed kan op die manier zelfs nog een medicijn worden toegevoegd.

Snel handelen voorwaarde
Mocht de baarmoeder in gebruik worden genomen, dan is het is van belang dat een kind daar na de geboorte razendsnel in wordt gelegd, vóórdat het zelfstandig gaat ademen, benadrukt Van Kaam. Als het vocht in de longen door lucht wordt vervangen, gaan de longen aan het werk en kan een kind nooit meer overleven in een tent vol vloeistof.
Het zal nog wel zeker tien jaar duren voordat de kunstmatige baarmoeder op de afdeling neonatologie verschijnt, verwachten de artsen verbonden aan het kinderziekenhuis in Philadelphia.

An extra-uterine system to physiologically support the extreme premature lamb

A Unique Womb-Like Device Could Reduce Mortality and Disability for Extremely Premature Babies

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan