Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE op de Kinderafdeling van het Moeder en Kind Centrum. Speciaal opgeleide vrijwilligers bieden kinderen vanaf 0 jaar rust een aandacht als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning

Spanning en stress zijn niet goed voor een baby, zeker niet tijdens een ziekenhuisopname. Het heeft invloed op het herstel en kan op langere termijn zelfs gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Het bieden van aandacht en geborgenheid is tijdens een ziekenhuisopname daarom nóg belangrijker. Maar als ouder/verzorger is het onmogelijk om 24/7 voor je (onrustige) baby te zorgen. Daarom biedt Ikazia, als eerste ziekenhuis in Nederland, KroelCARE op de Kinderafdeling van het Moeder en Kind Centrum.

Kroelen, dragen of wiegen

De vrijwilligers kunnen de (onrustige) baby kroelen, dragen of wiegen op de arm of in een draagdoek. Ook kunnen zij zorgtaken, zoals voeden of verschonen, uitvoeren. Alles is erop gericht om spanning, stress en pijn bij het kind te verminderen en wordt volledig afgestemd met de ouders, betrokken specialisten en zorgverleners.

Natuurlijk wil je als ouders/verzorgers het liefst zoveel mogelijk zelf voor je kindje zorgen, juíst tijdens een ziekenhuisopname. Maar als het zorgen zoveel tijd en energie kost, is het fijn als je weet dat er iemand is die de zorg even kan overnemen. Zo kan de ouder bijvoorbeeld een boodschap doen of een frisse neus halen.

Gescreende en geschoolde vrijwilligers

De vrijwilligers worden ingezet op de Kinderafdeling van het Moeder en Kind Centrum. In principe richt KroelCARE zich op kinderen tussen de 0 en 2 jaar. Maar als er een kind ouder dan 2 jaar is, die dezelfde zorgvraag nodig heeft, wordt KroelCARE ook voor dát kind overwogen.

Er zijn al 25 vrijwilligers gescreend én geschoold voor KroelCARE. Hanneke van der Linden, onderwijsassistent op een middelbare school en moeder van vijf jongens, is daar één van. “Ik heb altijd een zwak gehad voor mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen of kinderen. Ik wil hen graag hulp en liefde bieden waar dat kan, dat zit gewoon ín mij. Door KroelCARE krijg ik die kans. Een kleine moeite voor mij en hopelijk een grote waarde voor het kind en het gezin.”

Bron: ikazia.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan