Het Emma Kinderziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis bundelen hun kracht en expertise om onderzoek te doen naar het minimaleren van de invloed van stress en pijn bij vroeggeboorte op de ontwikkeling.  Zij gaan van 400 te vroeg geboren kinderen alle gegevens rond stress en pijn gedurende zwangerschap, bevalling en de eerste levensweken  verzamelen. Met geavanceerde technologie worden alle stoffen die vrijkomen bij pijn en stress gemeten en wordt bestudeerd hoe het DNA van de kinderen op de stress reageert.

Jaarlijks worden in Nederland ca 14.000 baby’s te vroeg geboren. Deze kwetsbare allerkleinsten liggen vaak maanden in een couveuse op een neonatale intensive care afdeling. Deze opname gaat helaas samen met pijn en stress door intensieve behandelingen en de prikkels die hiermee gepaard gaan, maar ook door infecties en voedings- en darmproblemen. Belangrijke organen zoals de hersenen en longen zijn bij deze kinderen nog onrijp en kunnen door de pijn en stress beschadigd raken. Vaak houden te vroeg geboren kinderen daardoor op lange termijn ernstige problemen over aan deze stressvolle periode, zoals gedragsproblemen, concentratiestoornissen en een lager IQ. Vroeggeboorte heeft daarmee een grote impact op het leven van deze kinderen en hun ouders.

Nader onderzoek

Het is bekend dat pijn‐ en stressfactoren het afweersysteem kunnen beïnvloeden. Bij kwetsbare te vroeggeboren baby’s is daar nog weinig onderzoek naar gedaan, terwijl juist deze kinderen kampen met ernstige problemen die veel stress en pijn kunnen veroorzaken.  De drie academische kinderziekenhuizen bundelen hun kracht en expertise om onderzoek te doen naar de invloed van stress en pijn op de ontwikkeling van deze kinderen en hoe schadelijke invloed kan worden geminimaliseerd.  Dit is een unieke samenwerking die een vliegwiel vormt ook voor toekomstig gezamenlijk onderzoek waarmee de zorg voor deze kwetsbare kinderen nog verder kan worden verbeterd.

Schenking VriendenLoterij

De drie academische ziekenhuizen hebben voor hun onderzoek naar de effecten van pijn en stress bij te vroeggeboren baby’s gezamenlijk een schenking van 385.000 euro ontvangen van de VriendenLoterij. De financiële bijdrage gaat helpen bij de landelijke coördinatie en monitoring vanuit de Stichting Neonatologie Netwerk Nederland (N3), waar alle Nederlandse neonatologie afdelingen bij zijn aangesloten.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan