Te weinig zuurstof bij de geboorte kan blijvende hersenbeschadiging veroorzaken in de vorm van cerebrale parese of epilepsie. Koeling direct na de geboorte heeft een preventieve werking, ook op langere termijn.

Dit blijkt uit het in het blad Epilepsia gepubliceerde onderzoek Cooling treatment reduces epilepsy in children. Het onderzoek richtte zich op pasgeborenen die lijden aan perinatale asfyxie (te weinig zuurstof bij de geboorte). Zo’n 20 tot 30 procent van deze kinderen kunnen blijvende hersenbeschadiging oplopen in de vorm van cerebrale parese of epilepsie. Daardoor moeten ze langdurig medicijnen slikken.

Minder epilepsie

De koeltherapie is acht jaar lang bij 165 kinderen toegepast.  De methode staat bekend als therapeutische hypothermie. Het onderzoek wees uit dat bij baby’s, geboren na 2007, die de behandeling hadden gekregen, veel minder epilepsie voorkwam dan voordat de behandeling werd geïntroduceerd. Op twee jarige leeftijd had 7 procent van de kinderen een diagnose epilepsie, maar slechts 2 procent van de kinderen slikte medicatie.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Het onderzoek toonde verder aan dat meer kinderen epilepsie bleken te hebben op de leeftijd van vier tot acht jaar. Maar ook hier hoefde slechts een relatief kleine groep medicatie te slikken.  Dit waren beduidend minder kinderen dan voordat de behandeling werd geïmplementeerd; toen overleefde zo’n 32 procent niet en had ruim 30 procent van de kinderen een ernstige handicap. Bij de kinderen uit het cohort geboren na 2007 die de therapeutische hypothermie behandeling kregen, ging het om in totaal 34 procent. 11 procent van de kinderen overleed, terwijl 23 procent overleefde met een ernstige handicap.

Koelen effectief

Het onderzoek werd geleid door Marianne Thoresen, hoogleraar neonatologische neurologie, van de Bristol Medical School aan de Universiteit van Bristol. Volgens professor Thoresen heeft het onderzoek laten zien dat therapeutische hypothermie het aantal kinderen dat op latere leeftijd krijgt vermindert. Plus dat door koelen het aantal en de ernst van de gevallen van cerebrale parese vermindert.

Vertaling: Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan