Jonge ouders schakelen steeds vaker opa’s en oma’s structureel in voor de zorg voor de (klein-) kinderen. Maar dat is niet zonder risico, zegt Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie. Zij ziet in haar spreekkamer steeds vaker grootouders die lichamelijk uitgeput zijn door de zorg voor hun kleinkinderen.

“Tien jaar geleden was het geen onderwerp. Tegenwoordig hoor ik er elke week wel iets over”, laat Angela Maas aan RTL Nieuws weten. Jonge ouders zien het steeds minder als probleem om opa en oma structureel in te schakelen voor de zorg voor de (klein-) kinderen. Op zichzelf is daar niets mis mee, benadrukt Maas. “Er zullen veel grootouders zijn die zo’n taak met enorm veel plezier op zich nemen.” Maar ze ziet te veel gevallen waarin grootouders geen grenzen durven te stellen, terwijl hun kinderen maar weinig oog hebben voor de gezondheidsproblemen die het ouder worden met zich meebrengt. “Die vinden het vanzelfsprekend dat hun ouders altijd maar klaarstaan.”

Huilend in de spreekkamer

Mensen die de zestig, zeventig gepasseerd zijn, starten ‘s ochtends vaak wat langzamer op, zegt de cardioloog. “Ze kunnen wat minder makkelijk uit de voeten met stress, ze zijn in veel opzichten wat minder flexibel. Iedereen die ouder wordt, merkt dat daar een ander tempo van leven bij hoort. Dat je misschien wat vaker een offday hebt, dat je wat vaker tijd voor jezelf moet nemen.” De stress van het parttime zorgen voor de kleinkinderen kan er dan soms simpelweg niet bij. “Ik zie overbelaste oma’s die last hebben van een hoge bloeddruk. Die kan weer leiden tot hartritmestoornissen, of erger. Soms zitten ze huilend in de spreekkamer. Dat kan de bedoeling toch niet zijn?”

Gezond ouder worden

Maas kan het maar moeilijk rijmen met de aandacht die tegenwoordig uitgaat naar het gezond ouder worden. “Dat wordt ontzettend gepromoot, en terecht. Maar wie gezond ouder wil worden, moet ook de tijd hebben om daarin te investeren. Om dan in de file te gaan staan om op je kleinkind te passen: dat heeft natuurlijk een averechts effect.” Dat opa en oma hun kinderen niet willen teleurstellen, is volgens Maas één van de oorzaken. “Ze kunnen moeilijk nee zeggen. En ze vinden het moeilijk om erover te beginnen. Als ze eenmaal in het stramien zitten, zeggen ze niet snel: die ene dag oppassen in de week, dat lukt me niet meer.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Geen morele verplichting

Daarom is het ook een taak van de kinderen, zegt de cardioloog, om te kijken of ze hun ouders niet overbelasten. “Niet alle opa’s en oma’s zijn even gezond. Daar moeten kinderen rekening mee houden. Bovendien: een gezin stichten is toch de verantwoordelijkheid van die kinderen zelf. Het is niet vanzelfsprekend dat grootouders daar een taak in te vervullen hebben.” Het moet ook vooral geen morele verplichting worden, vindt Maas. “Je moet niet generaliseren: natúúrlijk zijn er grootouders die het fantastisch vinden. Maar er moet begrip zijn voor mensen die zeggen: ik kan het niet opbrengen. Dat betekent heus niet dat je minder van je kleinkinderen houdt.”

Stem op de poll: Opa’s en oma’s overbelast door oppassen op kleinkinderen?

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan