Met vijf echo’s vermindert kindersterfte rond de bevalling fors

0
1323

Van de 170.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren, overlijden er 1.320 rond de bevalling. Het aantal zou fors omlaag kunnen als er beter op de ongeboren kinderen werd gelet. Daarom moeten alle zwangere vrouwen vijf echo’s krijgen: bij 10, 13 en 20 weken, en daarna nog twee om te kijken of het kind goed groeit.

Dat bepleit Eva Pajkrt, hoogleraar verloskunde in het AMC met als specialisatie prenatale diagnostiek, in de NRC. Nu krijgen vrouwen standaard alleen een echo bij 10 en 20 weken, en binnenkort misschien ook bij 13 weken. De Gezondheidsraad heeft afgelopen winter al geadviseerd om die 13-wekenecho in te voeren. Maar de beslissing daarover laat demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid over aan het nieuwe kabinet.

Duur zwangerschap

De eerste echt stelt de duur van de zwangerschap vast aan de hand van de laatste menstruatie. Pajkrt: “Een kind dat na 22 of 23 weken wordt geboren, wordt in Nederland niet behandeld. Maar na 24 weken wel, dus wil je de uitgerekende datum precies weten.”

Grote afwijkingen

Bij 13 weken kun je volgens Pajkrt, heel goed zien of er grote afwijkingen zijn. “Geen hersenen, geen nieren, een half aangelegd hart, ontbrekende ledematen, een groot buikwanddefect – bij 13 weken haal je die kinderen er zo uit.”

Lengte baarmoedermond

Bij de echo rond 20 weken pleit zij ervoor om ook standaard de baarmoedermond te meten. “Je kunt zeggen: extra werk, je moet er een vaginale echo voor doen, voor de vrouw niet prettig, aan- en uitkleden, en de blaas moet leeg. Maar er is een directe relatie tussen de lengte van de baarmoedermond en de kans op vroeggeboorte.”

Groeivertraging

De twee late echo’s na 20 weken zijn tot slot bedoeld om te kijken of het kind goed groeit. “We zijn er nog steeds niet echt goed in om groeivertraging te detecteren, vooral niet bij kinderen die eerst goed groeien en er na 30 of 32 weken mee stoppen omdat de placenta niet meer goed werkt. Opeens is het kind overleden. Dat is zo verschrikkelijk zonde. Met alleen echo’s ben je er niet, je zult ook altijd een doppleronderzoek moeten doen om de bloedcirculatie in de placenta te controleren. Maar met minimaal twee echo’s kun je wel beter zien of de groeicurve afbuigt.”

Verder lezen
Lees hier het gehele interview met Eva Pajkrt in de NRC

Congres Vroegsignalering bij baby’s

Op 15 november vindt de 3e editie plaats van het jaarlijkse congres Vroegsignalering bij baby’s, met als rode draad de zorgaspecten rond te vroeg geboren kinderen ná het verlaten van het ziekenhuis. Actueel, want meer en meer blijkt dat er voor kinderen én ouders veel winst valt te behalen indien deze gezinnen de eerste jaren adequaat worden begeleid. Anders dan veelal wordt verondersteld, geldt dit ook voor de matig prematuren. Lees verder >

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here