Kinderen waarvan de ouders als kind mishandeld zijn, lopen mogelijk een grotere kans op afwijkingen in neurologische ontwikkeling of fysieke gezondheid. Dit komt omdat in het sperma van vroeger mishandelde mannen een moleculair spoor van het trauma zichtbaar is.

Dat blijkt uit onderzoek door een team wetenschappers van de Universiteit van British Colombia en Harvard Universiteit naar het DNA van 34 volwassen mannen. Het onderzoek  is gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry. Een deel van hen is als kind mishandeld.

DNA

Op twaalf verschillende plekken op het DNA bevonden zich meer methylgroepen bij de vroeger mishandelde deelnemers dan bij de vrijwilligers zonder trauma. Methylgroepen zijn moleculen die ervoor zorgen dat onderliggende genen niet meer, of in mindere mate, tot expressie kunnen komen. De methylering van het DNA valt onder de term epigenetica: het vakgebied dat de invloed van de omgeving op de expressie van genen bestudeert. We weten al langer dat dit soms gebeurt.

Sperma

Bekend is dat kinderen van ouders die zelf in hun jeugd zijn mishandeld zijn een grotere kans hebben op afwijkingen in neurologische ontwikkeling of fysieke gezondheid. En bepaalde stressoren bij dieren kunnen voor veranderingen in DNA-methylering en genexpressie bij de nakomelingen zorgen. Reden om in deze studie specifiek naar het sperma van de mannen te kijken.

Hoewel het DNA van de vroeger mishandelende mannen op een aantal plaatsen meer methylgroepen had dan dat van de proefpersonen met een jeugd zonder mishandeling, is het onduidelijk of het de gezondheid van de mannen aantast. De methylgroepen betekenen niet dat de mannen levenslang last hebben van wat ze in hun kinderjaren meemaakten, waarschuwen de onderzoekers. Bovendien is het nog altijd onduidelijk of de methylering de bevruchting wel overleeft en dus een effect heeft op hun kinderen. Genoeg reden voor vervolgonderzoek.

Exposure to childhood abuse is associated with human sperm DNA methylation >

Bron: eoswetenschap.eu

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan