Het merendeel van de kinderen eet onvoldoende groente en fruit. Het verhogen van de groente- en fruitconsumptie blijkt kinderdagverblijven goed mogelijk, mits dit blijvende aandacht krijgt.

Voor een goede gezondheid op korte en lange termijn is het belangrijk dat kinderen voldoende groente en fruit eten. Daarom heeft het Louis Bolk Instituut in samenwerking met GreenPort Noord-Holland Noord het onderzoeksproject ‘Meer groenten en fruit op kinderdagverblijven’ uitgevoerd. Doel was het ontwikkelen en implementeren van een voedingsaanpak om de consumptie van (biologisch) groente en fruit bij kinderen in kinderdagverblijven te verhogen. Het project is uitgevoerd bij zeven kinderdagverblijven van twee overkoepelende kinderopvangorganisaties in Rotterdam en Amsterdam.

Mogelijkheden

Uit de literatuur blijkt dat de groente- en fruitconsumptie van kinderen in kinderdagverblijven op verschillende manieren kan worden verhoogd. Bijvoorbeeld door het aanbod van groente en fruit te verhogen, kinderen op verschillende manieren te stimuleren om groente en fruit te proeven en de pedagogisch medewerkers te stimuleren het goede voorbeeld te geven en enthousiast te vertellen over groente en fruit.

Tijdens het project zijn door middel van focusgroepen met leidsters de meest geschikte voedingsinterventies voor kinderen ontwikkeld (fase 1). Deze waren gericht op het aanbieden van een grotere en gevarieerdere hoeveelheid groente en fruit, waarbij de nadruk lag op biologische producten. In fase 2 zijn deze interventies geïmplementeerd en is duidelijk geworden hoe ze konden bijdragen aan een hogere inname van groenten en fruit. De uiteindelijke consumptie van groenten en fruit en de effecten op de kinderen zijn nauwkeurig bijgehouden. Daarnaast zijn de ervaringen van ouders en leidsters meegenomen in de evaluatie.

Passende aanpak

Op basis van dit onderzoek en in samenspraak met de kinderdagverblijven is per kinderdagverblijf een passende aanpak opgesteld. Vervolgens werden deze interventies in een periode van drie maanden ingezet. De interventies bleken over het algemeen goed uitvoerbaar en ook goed gewaardeerd te worden. Ook bleken ze tot een daadwerkelijke verhoging in de groente- en fruitconsumptie van de kinderen te hebben geleid, zowel in aantal porties als soorten gegeten groenten en fruit. Daarnaast bleek de interventie te hebben geleid tot een groter aanbod van biologisch groente en fruit aan de kinderen in een aantal kinderdagverblijven.

Toch nam de verhoging na een aantal weken in min of meerdere mate wel weer af. Hieruit blijkt dat het verhogen van de groente- en fruitconsumptie binnen kinderdagverblijven goed mogelijk is, maar dat blijvende aandacht of structureel beleid nodig is om een duurzaam effect te behalen.

Film


Bekijk hier het filmpje over dit project

Rapport


Klik hier voor het rapport ‘Verhogen van groente- en fruitconsumptie bij kinderen in kinderdagverblijven’

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan