Zo vroeg mogelijk praten en contact maken, komt de ontwikkeling van heel jonge kinderen ten goede. Maar voor ouders in een sociaal kwetsbare positie is dit niet altijd even vanzelfsprekend. Om de kansen van hun kinderen te vergroten, wordt Kiekeboe.tv ontwikkeld.

Kinderen hebben een stimulerende omgeving nodig om zich optimaal te ontwikkelen en ouders spelen hierbij een sleutelpositie. Recent hersenonderzoek laat zien dat een slechte hechting, gebrek aan positieve interactie en stress, negatieve gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van het jonge kind. Dit heeft extra veel impact bij ouders in een kwetsbare positie: jonge, alleenstaande, ouders in sociaal isolement, met schulden, verslaving of psychische problemen.

Kiekeboe.tv

Naar aanleiding van gesprekken met ouders en diverse gemeenten die actief zijn met Voor- en Vroegschoolse Educatie, heeft JSO het initiatief genomen een interactieve applicatie en website te ontwikkelen voor ouders van kinderen van 9 tot 24 maanden. Kiekeboe.tv is vergelijkbaar met de Amerikaanse App Vroom, waar ouders toegankelijke informatie kunnen vinden over hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe ouders hun kinderen kunnen stimuleren. Bij dit programma zijn tot nu toe JSO, ouders, gemeenten en Beeldcompagnons betrokken.

Hoe werkt het?

De preview www.kiekeboe.tv laat in hoofdlijnen zien wat ouders ervaren wanneer ze de website en applicatie gebruiken. Via een computer, tablet of smartphone zien ze filmpjes en interactieve animaties. In de filmpjes laten ouders (rolmodellen) zien hoe je het jonge kind in het dagelijks leven kunt stimuleren. Ook zijn er applicaties die ouders uitdagen om samen met hun kind te werken aan taal- en begripsvorming. Om het voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken wordt er geen tekst gebruikt.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Investeren in ontwikkelkansen jonge kinderen

“Tot nu toe investeren gemeenten in Nederland vooral in educatieve programma’s om onderwijsachterstanden tegen te gaan bij kinderen van drie jaar en ouder, zegt Marlies de Kok van JSO. “Maar we weten ondertussen uit nationaal en internationaal onderzoek dat juist investeren in de vroege ontwikkeling van hele jonge kinderen essentieel is.”

Zij benadrukt dat Kiekeboe.tv een breed gedragen programma is, waar zowel ouders, organisaties en gemeenten bij betrokken zijn. “We zijn nog op zoek naar gemeenten en organisaties die willen deelnemen en die willen investeren in ouders en ontwikkelkansen van kinderen. De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling en bepalend voor de kansen in het latere leven. Investeren in een goede start van jonge kinderen loont.”

Meer weten?

Wil je meer weten over Kiekeboe.tv, deelnemen aan het programma of wil je reageren op de preview? Bekijk de factsheet of neem contact op met Marlies de Kok.

BewarenBewaren

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan