Baby’s die via een keizersnede op de wereld zijn gekomen, hebben een ander darmmicrobioom, met meer nadelige bacteriën, dan baby’s die op de natuurlijke manier zijn geboren. Hun darmen bevatten niet alleen minder gezonde bacteriën, maar ook meer micro-organismen die veel in ziekenhuizen voorkomen.
Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers waarover nataal.nl bericht. Het gaat hier om het grootste onderzoek ooit dat is gedaan naar het darmmicrobioom van baby’s.
Darmmicrobioom – ook wel darmflora genoemd – is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Microbiologen onderzochten 1679 monsters van de ontlasting van 596 gezonde baby’s en 175 moeders. Van die bijna 600 kinderen waren 314 via het geboortekanaal ter wereld gekomen en 282 via een keizersnede. De samples werden genomen toen de baby’s vier, zeven en 21 dagen oud waren.
Vervolgens voerden de wetenschappers een genetische analyse uit op de monsters om te achterhalen welke bacteriën aanwezig waren in de darmen. “We ontdekten dat de manier waarop baby’s worden geboren een grote impact had op hun darmbacteriën”, vertelt microbioloog Trevor Lawley.
Grote verschillen
Vaginaal geboren baby’s hebben veel dezelfde darmbacteriën als hun moeder. Dat komt doordat ze daarmee in contact komen tijdens de geboorte. De darmen van keizersnedebaby’s, daarentegen, bevatten minder gezonde bacteriën en meer micro-organismen die vaak worden verworven in ziekenhuizen, inclusief stammen die antimicrobiële resistentie vertonen. Sommige vaginaal geboren baby’s beschikten ook over minder gezonde darmbacteriën, maar dat lag aan het feit dat de moeder rond de bevalling antibiotica had gekregen.
Naarmate de baby’s ouder werden, namen de verschillen in het darmmicrobioom af. Verder is het nog onduidelijk of de verschillen bij de geboorte effect hebben op de latere gezondheid.
Auto-immuunziekten
Het darmmicrobioom is een complex ecosysteem van miljoenen micro-organismen en is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Te weinig blootstelling aan de juiste micro-organismen in de vroege kinderjaren is geassocieerd met auto-immuunziekten zoals astma, allergieën en diabetes. De bevindingen van deze studie kunnen die verhoogde kans op auto-immuunziekten deels verklaren.
De resultaten verbazen Remco Kort niet. Kort is hoogleraar microbiologie, werkzaam aan de Vrije Universiteit en bij ARTIS-Micropia, ’s werelds enige microbenmuseum in Amsterdam. “Dit onderzoek bevestigt resultaten uit eerdere studies. Voor onze geboorte zijn we zo goed als steriel, het allereerste contact met de bacteriën in onze omgeving is dus van groot belang voor de ontwikkeling van de darmmicrobiota. Het zijn normaal gesproken de fecale bacteriën – dus niet de vaginale – van de moeder die een niche vinden in de babydarm.” Gebruik van antibiotica en keizersneden leiden tot heel ander bronnen van bacteriën, onder meer uit het ziekenhuis en van de huid van verplegend personeel, waar baby’s voor het eerst mee in contact komen. “ Dit heeft ook gevolgen voor de volgende stappen in de ontwikkeling van de darmmicrobiota.”
Maar er is nog een hoop vervolgonderzoek nodig, beaamt ook Kort. “Wetenschappelijk onderzoek naar keizersneden en een verhoogd risico op auto-immuunziektes later in het leven laat geen eenduidige resultaten zien. Er is dus meer onderzoek nodig om harde uitspraken te kunnen doen voor gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn.”
Babies’ gut bacteria affected by delivery method, Baby Biome project shows >>
Bron: nataal.nl