Invoeren echo bij 13 weken zwangerschap haalbaar

0
577

Het is haalbaar om eind 2020 de 13 weken echo in onderzoekssetting in te voeren, concludeert het RIVM.  Geadviseerd wordt de 13 weken echo toegankelijk te maken voor alle zwangeren en hiervoor geen eigen bijdrage te vragen.

Het RIVM heeft de Verkenning 13 weken echo op verzoek van het ministerie van VWS uitgevoerd om te kijken wat er nodig is om een landelijk wetenschappelijk onderzoek te starten naar het invoeren van een echo rond de 13e week van de zwangerschap. In het huidige prenatale screeningsprogramma kunnen zwangere vrouwen die dit willen rond de 20 weken laten onderzoeken of hun kind lichamelijke afwijkingen heeft. Met een 13 weken echo kan een deel van deze eventuele afwijkingen bij het ongeboren kind eerder worden ontdekt.

Het RIVM concludeert dat het haalbaar is om eind 2020 de 13 weken echo in onderzoekssetting in te voeren. Het onderzoek zal starten met het vaststellen van de onderzoeksvragen en onderzoeksopzet, de kwaliteitsstandaard en de informatiehuishouding. Verder moet gewerkt worden aan de kwaliteitsborging van de 13 wekenecho, aan opleiding en deskundigheidsbevordering, monitoring en evaluatie en communicatie en voorlichting.

In de Verkenning is samen met een projectgroep uitgezocht wat nodig is om zo’n wetenschappelijk onderzoek vorm te geven. Deze projectgroep bestond uit experts die de organisaties van beroepsgroepen, de Regionale Centra en het patiëntenperspectief vertegenwoordigen. Hoewel er nog geen besluit is over de financiering, lijken de betrokken partijen voldoende capaciteit te (kunnen) hebben om het onderzoek naar de 13 wekenecho uit te voeren.

Abortus

Eerder adviseerde de Gezondheidsraad ook al voor de invoering van deze echo. Omdat de abortusgrens bij 24 weken ligt, is er bij de 20-wekenecho weinig tijd meer om te beslissen over een abortus. Met een extra vroege echo kunnen bijvoorbeeld ernstige hersenafwijkingen en skeletafwijkingen worden gedetecteerd, aldus de Gezondheidsraad.

Bronnen: skipr.nl / rivm.nl

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here