Investeren in het jonge kind – Regiocongres Noord-Holland Noord

0
130

Hoe kun je samen de beste zorg aan zwangeren en gezinnen met jonge kinderen geven? Die vraag vormt de rode draad van het online Regiocongres ‘Samen investeren in het jonge kind’ op 11 november 2021 van Vakblad Vroeg en IMH Nederland.

De basis voor een goede ontwikkeling van een kind wordt gelegd tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren. Het is een periode waarin veel gebeurt, zowel bij het kind als bij de ouders. Een optimale ouder-kindrelatie, blijkt uit onderzoek, is één van de sterkste voorspellers voor de ontwikkelingskansen van een kind. Een goede interactie is in deze fase dan ook van levensbelang.

Hoe beter de band tussen ouder en kind is, hoe beter het kind beschermd is tegen latere moeilijkheden. Door allerlei redenen kan deze band onder druk komen te staan en komen professionals in beeld. Het is essentieel dat je dan weet wie je in je regio om je heen hebt. Alleen samen maken we immers de beste zorg voor zwangeren en gezinnen met jonge kinderen mogelijk.

Daarom is het van belang om verbindingen te maken tussen professionals vanuit verschillende disciplines en werkvelden die werken met zwangeren en jonge kinderen. Dát is de insteek van het regiocongres van Vakblad Vroeg en IMH Nederland op 11 november 2021. Een holding om het gezin heen kan immers uitputting, verwaarlozing en geweld in gezinnen voorkomen of tegengaan.

Plenaire sprekers

  • Investeer in kwetsbare ouders
    Psychische klachten van de ouders zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kinderen tijdens de eerste 1000 kritische dagen. Ouders in deze fase gericht begeleiden heeft absoluut meerwaarde. Van hulp gaat een preventieve werking uit op de ontwikkeling van kinderen. Mijke staat stil bij de laatste wetenschappelijke inzichten en vertaalt dit naar handvatten voor de praktijk.
    Dr. Mijke Lambregtse – van den Berg is werkzaam als (kinder- en jeugd)psychiater / IMH-specialist in het Erasmus MC.
  • Maatwerk voor het jonge kind
    De Infant Mental Health-visie richt zich op vroeghulp aan kwetsbare stellen en jonge kinderen en hun ouders. Dit biedt een fundament voor een gezonde ouder-kindrelatie.
    Femke van Trier is IMH-specialist DAIMH en betrokken bij het project ‘Begin bij het gezin’

Bekijk voor het volledige programma en sprekers van de deelsessies op de website van IMH Nederland >>

Voor abonnees op kwartaalmagazine VROEG geldt een korting van € 15,-. Dit kun je toepassen door de kortingscode VROEG2021 toe te passen (deze mogelijkheid komt naar voren bij het afrekenen).

Online community

Het regiocongres staat in het kader van verbinden. Verbinden met elkaar als professionals, elkaar vinden in de regio en met elkaar samenwerken. We hebben daarom een online community ontwikkelt. Dit is een groep waarin je met elkaar kunt communiceren, kunt discussiëren en vragen kunt stellen. Bekijk dit filmpje om eens een kijkje te nemen in onze online community. We hebben hierin een groep aangemaakt voor de deelnemers aan het regiocongres. Je kunt rechts bij je aanmelding aanvinken of je toegevoegd wil worden aan onze online community. Je mag dit ook later beslissen door te mailen naar leren@imhnederland.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here