Introduceer bij jonge kinderen met eczeem en allergieën in de familie actief in een vroeg stadium hoog-allergene voedingsmiddelen zoals pinda’s en noten. Hierdoor kan later ernstige allergische problematiek voorkomen worden. Aldus luidt het nieuwe advies van de NVK (Nederlandse Vereniging Kinderartsen).

In het standpunt van de NVK (Nederlandse Vereniging Kinderartsen), gebaseerd op nieuwe onderzoeksbevindingen, wordt gepleit voor een actiever beleid tot introductie van pinda’s en noten in de voeding van jonge zuigelingen. De jgz-richtlijn_voedselovergevoeligheid van de jeugdgezondheidszorg adviseert om bijvoeding vanaf 4 maanden te introduceren. Het blijkt echter dat juist bij kinderen met een allergische aanleg de introductie van bijvoeding en hoog-allergene producten vertraagd wordt ingevoerd.

Vooruitlopend op een eventuele aanpassing van de huidige JGZ-richtlijn op het nieuwe standpunt is het goed als professionals werkzaam in de JGZ nota nemen van het officiële standpunt van de NVK.

Download Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie

Bron: actiz.nl

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan