Dagelijks vrij kunnen spelen is een basisvoorwaarde om gezond op te groeien. Voor meer dan 100.000 kinderen met een beperking is dit echter vaak moeilijk. Met de ondertekening van het SamenSpeelAkkoord willen veertien partijen het samen spelen voor alle kinderen mogelijk maken.

Voor kinderen met een beperking is het extra belangrijk om zich spelend te kunnen ontwikkelen, zelfvertrouwen te krijgen en vriendschappen op te bouwen met leeftijdgenootjes in de buurt. Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk. Opvoeders en zorgverleners stellen zich vaak (te) beschermend op. En kennis over samen spelen ontbreekt of is moeilijk te vinden.

De gevolgen zijn groot. Kinderen die niet samen kunnen spelen, worden geremd in hun ontwikkeling, hebben weinig tot geen vriendjes in de buurt, ervaren dat ze er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee. Het VN-Verdrag Handicap benadrukt het recht om samen op te groeien en samen te spelen. Hier is een wereld te winnen.

Drie ambities

Op 3 december hebben veertien partijen het SamenSpeelAkkoord ondertekend, evenals een eigen SamenSpeelBelofte. Daarin staat hoe zij in 2020 – 2021 concreet gaan bijdragen aan het realiseren van de volgende drie ambities:

1.) Een inclusieve speelcultuur
Kinderen met en zonder handicap, hun ouders en de mensen in hun omgeving vinden samen spelen vanzelfsprekend.
2) Meer samenspeelplekken
Ieder kind met een beperking kan in de eigen woonomgeving met andere kinderen spelen.
3) Meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen
In 2020 opent het SamenSpeelLoket: dé plek waar alle lokale initiatiefnemers kennis en inspiratie kunnen vinden om aan de slag te gaan.

Meer weten? Ga voor meer informatie naar: www.samenspeelakkoord.nl/nl

Ondertekenaars

De initiatiefnemers van het SamenSpeelAkkoord zijn:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan