Hulp voor slechtziende kinderen

0
795
oogmeting bij een kind

Zal mijn kind blind worden? En hoe kan mijn kind het beste leven met deze beperking? Zeldzame oogaandoeningen bij kinderen kunnen veel angst en onzekerheid opleveren voor de ouders. Wat zijn de eerste signalen bij baby’s en hoe kunnen deze kinderen het beste geholpen worden?

“Bij kinderen zijn oogaandoeningen die leiden tot slechtziendheid altijd zeldzaam, vertelt oogarts Mies van Genderen, werkzaam op de afdeling Diagnostiek Visuele Aandoeningen van Bartiméus en als hoogleraar verbonden aan het UMCU, op mijngezondheidsgids.nl. “Slechtziendheid komt vooral voor bij ouderen. Ter vergelijking: voor iedere veertig ouderen met slechtziendheid, is er één slechtziend kind. De voornaamste oorzaken bij slechtziende kinderen zijn aangeboren of erfelijke oogaandoeningen. Maar ook hersenbeschadiging kan een oorzaak zijn. Zeker bij vroeggeboren kinderen kan dit voorkomen.”

Eerste signalen

Het signaleren van slechtziendheid bij een baby is niet zo gemakkelijk. Toch zijn er enkele maanden na de geboorte vaak al aanwijzingen. “Na twee tot drie maanden zoeken de meeste baby’s oogcontact, reageren op anderen en beginnen met lachen. Als baby’s dit niet doen, is er vaak het eerste vermoeden van een visuele aandoening. Dit wordt versterkt als er sprake is van onwillekeurige, ritmische oogbewegingen. Het consultatiebureau verwijst baby’s dan naar een oogarts, die meestal doorverwijst voor gespecialiseerde diagnostiek.”

Leren omgaan met slechtziendheid

Slechtziende kinderen krijgen begeleiding, waarin samen met ouders en kind gekeken wordt naar de beste ondersteuning. “Tegenwoordig zijn veel hulpmiddelen minder omslachtig dan voorheen. Je hebt bijvoorbeeld niet meer de dikke brailleboeken van vroeger en je kunt computers koppelen aan spraak. Kinderen die slechtziend zijn kunnen ook baat hebben bij smartphones of tablets, en omdat die nu zo gangbaar zijn in onze samenleving doen deze kinderen gewoon mee.”

Verder lezen

Dit is een verkorte versie van een vraaggesprek met Mies van Genderen op mijngezondheidsgids.nl. Klik hier om het hele interview te lezen.

Hulp voor kinderen met visuele beperkingen

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here