Op een kwart van de basisscholen krijgen kinderen al in groep 3 of 4 huiswerk mee. Deskundigen noemen het onzin. Huiswerk gaat volgens hen boven de capaciteit van jonge kinderen en is helemaal niet nuttig: jonge kinderen leren meer van spelen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waarvoor 1 op de 10 basisscholen een vragenlijst invulden over het huiswerkbeleid. De helft van de scholen die kinderen in de onderbouw al huiswerk geven, doet dat meteen wekelijks. In groep 8 geven zo goed als alle scholen opdrachten mee naar huis.

Onnodig

Kinderen in de onderbouw huiswerk geven is helemaal niet nuttig, zeggen deskundigen. Volgens kinderneuropsycholoog Diana Smidts zijn kinderen van die leeftijd nog helemaal niet aan huiswerk toe. Zo ontbreekt het jonge kinderen nog aan een realistisch tijdsbesef, dat krijgen ze pas rond hun negende. Smidts vindt dat basisscholen te veel vragen van jonge kinderen.

Spelen, vrije tijd en rust zijn ontzettend belangrijk volgens Smidts. Bij een spel moeten kinderen ook leren vooruitdenken. De motivatie om dat te doen ligt dan veel hoger dan bij huiswerk maken. Gepensioneerd hoogleraar spraak- en taalstoornissen Sieneke Goorhuis is het daarmee eens. Volgens haar leren kinderen, ook zonder huiswerk, buiten schooltijd veel op motorisch en sociaal gebied.

Rustig beginnen in groep 7

Hoogleraar pedagogiek Anna Bosman vindt dat scholen pas rustig moeten beginnen met huiswerk in groep 7, ter voorbereiding op de middelbare school “Dan heb ik het echt over een taakje per week van maximaal 20 minuten en in groep 8 maximaal twee keer per week.” Nu geeft een derde van de basisscholen in groep 8 minstens drie keer per week huiswerk op.

Het lijkt erop dat het veel kinderen niet lukt om die hoeveelheid zelfstandig te maken. Bijna 40 procent van de basisscholen heeft leerlingen in groep 8 die buiten school om huiswerkbegeleiding krijgen. “Echt te gek voor woorden”, zegt Bosman. Huiswerkbegeleiding betekent volgens haar dat we het normaal vinden dat er een stevige hoeveelheid huiswerk wordt gegeven op de basisschool.

Bron: RTL Nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan