Niet alleen na een vaginale geboorte heeft huid-op-huidcontact gunstige gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, maar ook na een keizersnede. De aanpak leidt tot de helft minder verwijzingen voor observatie op de NICU.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, getiteld Influence of Immediate Skin-to-Skin Contact During Cesarean Surgery on Rate of Transfer of Newborns to NICU for Observation, waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht.
Huid-op-huidcontact begint direct na de geboorte en vindt zonder onderbreking plaats gedurende minimaal een uur of tot de eerste borstvoeding. Er is nog weinig bekend over de effecten na een keizersnede, maar wel aanwijzingen voor meer tevredenheid van de moeder en meer exclusieve borstvoeding.
Significant minder verwijzingen
In 2013 voerde een Amerikaans ziekenhuis deze aanpak in na geplande niet-spoedeisende keizersneden tussen 37-42 weken bij alle medisch stabiele moeders en hun pasgeborenen. De onderzoekers onderzochten retrospectief of er relatief minder verwijzingen zijn voor observatie naar de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) onder pasgeborenen na invoering van huid-op-huidcontact direct na keizersnede.
Voor de invoering (2011-2012) zijn 60 (5.6%) van 1.070 pasgeborenen na de NICU verwezen, erna (2013-2015) 31 (1.75%) van 1.771 pasgeborenen. De nieuwe aanpak leidt dus tot significant minder verwijzingen voor observatie op de NICU.
Minder economische kosten en gezondheidsrisico’s
Er waren geen andere belangrijke veranderingen in de zorg dan het huid-op-huidcontact die het verschil kunnen verklaren. De onderzoekers veronderstellen dat dit ook leidt tot minder economische kosten en tot minder gezondheidsrisico’s door overdracht. Zij bevelen zorgverleners aan om direct huid-op-huidcontact te bevorderen voor alle medisch stabiele moeders en hun pasgeborenen, ongeacht de baringswijze.
Lees meer over de meerwaarde van huid-op-huidcontact op borstvoeding.com
Zie ook: