Stel kwaliteit van het drinken boven kwantiteit

0
882

In de eerste maanden na de geboorte vergt het veilig leren drinken van prematuren veel aandacht. Drs. Marise van der Heul pleit in dit verband voor kind-volgend voeden. “Dit betekent dat de kwaliteit van het drinken voorop staat en de kwantiteit op de tweede plaats komt.”

Marise van her Heul: “De kind-volgende benadering zorgt ervoor dat de voedingssituatie een positieve ervaring wordt”

Wat is het belang van kind-volgend voeden?
“Leren drinken uit borst of fles is één van de eerste vaardigheden die prematuren moeten aanleren. Met behulp van een kind-volgende aanpak leer je het kind veilig stap voor stap te drinken. Dit houdt in dat je alert reageert op de signalen van bijvoorbeeld onvoldoende voedingsbereidheid of van stress.”

“Kind-volgend voeden kan overigens ook bij op tijd geboren kinderen worden toegepast. Het komt zeker van pas bij een kind dat te maken krijgt met ziekte, waardoor het drinken minder goed gaat.”

Wat is in dit verband de meerwaarde van  Early Feeding Skills Assessment?
“Dit is een checklist, ontwikkeld door Suan Thoyre, voor het geven borst- en flesvoeding door professionals. Met deze lijst kun je inventariseren of het kind voedingsbereid is, hoe de coördinatie van het slikken en ademen verloopt, of het kind fysiologisch stabiel blijft en hoe het kind herstelt van de impact van orale voeding.”

Kunnen er vervolgens aanpassingen worden gedaan?
“Jazeker. Denk aan het uitstellen van orale voeding omdat het kind onvoldoende voedingsbereid is of het bieden van hulp bij het reguleren van de ademhaling tijdens het drinken. De aanpak zorgt ervoor dat de professional zicht krijgt op wat er tijdens het drinken gebeurt en hoe het kind vervolgens geholpen kan worden om het drinken tot een positieve ervaring te maken.”         

Op 9 oktober verzorgt Marise van der Heul tijdens het Congres ‘Eetproblematiek bij jonge kinderen’ een deelsessie waarin zij uitleg geeft over zowel kind-volgend voeden als over de Early Feeding Skills Assessment. Zij is werkzaam in het UMC Utrecht op de Divisie Heelkundige Specialismen, Functiecentrum KNO. Ga voor meer informatie naar de website van Euregionaal Congresburo: klik hier 

Hoe luidt uw hartenwens?
Dat iedere professional die werkt met te vroeg geborenen of met zieke zuigelingen tijdens het voeden let op de kwaliteit van het drinken en minder op de kwantiteit. Dit helpt om deze kwetsbare kinderen een veilige en positieve drinkervaring op te laten doen.

Congres Eetproblematiek bij jonge kinderen 2019
Moeizaam of niet eten heeft grote invloed op de ouder-kindrelatie. Het kan ouders tot wanhoop drijven. Ze voelen zich machteloos. De derde editie van het congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ op woensdag 9 oktober biedt hulpverleners handvatten om hiermee om te gaan. Het congres vindt plaats in Eindhoven en is bedoeld voor professionals van allerlei disciplines die met kinderen  van 0 – 7 jaar en hun ouders werken en te maken hebben met eetproblemen.

Bekijk het congresprogramma en de deelnamemogelijkheden >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here