‘Zo breng je baby’s van 0-5 maanden die veel huilen tot rust’ luidt de ondertitel van dit boek. Terecht gekozen, want ‘PrikkelProofPlan’ biedt wanhopige ouders van een huilbaby houvast. Via een planmatige benadering geeft het boek praktische handreikingen om het huilen stap voor stap te verminderen. Een aanrader voor alle ouders om rust en regelmaat in huis te brengen.

Recensie PrikkelProofPlan door Esther van Bloemen-Bartels

Hoewel het formeel niet de bedoeling is, worden er nog regelmatig gezonde maar onrustige, huilende baby’s voor enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen om ouders te ontlasten. Met dit boekje wil Kim Vervuurt ouders van een ‘gevoelige’ baby in een eerder stadium bereiken en in hun kracht zetten.

Vervuurt is medisch pedagogisch zorgverlener op een Kind- en jongerenafdeling van een algemeen ziekenhuis in de Randstad. Ze begeleidt ouders van onrustige baby’s die veel huilen en uit balans zijn geraakt. In het boek refereert ze regelmatig naar ‘de afdeling’ en laat ze de lezer ook kennismaken met de kersverse gezinnen waarmee de auteur in aanraking komt. Als ouder kan dit boek eventuele gevoelens van schaamte voor hun huilende baby daardoor gemakkelijk wegnemen. Daarnaast worden ouders aangemoedigd om niet alleen hun omgeving te informeren over hun situatie, maar ook om de adviezen die bijvoorbeeld via social media binnenkomen te minimaliseren.

Planmatige benadering

Centraal staat het maken van een plan. Er is een dag en een weekplan. Het dagplan bevat onder meer drie grote stappen na het voeden: het knuffel- en speelmoment, het bedritueel en tot slot ook het troostritueel. Het weekplan daagt ouders uit om dagelijks de balans op te maken: wanneer was er onrust en hoe lang, wanneer was er ontspanning en tevredenheid bij de baby en had de dag nog bijzonderheden.

Het boek maakt een paar keer mooie vergelijkingen. In hoofdstuk twee bijvoorbeeld, ‘Waarom dit PrikkelProofPlan’, staat dat een zwangerschap, bevalling en vader of moeder worden, is als in een achtbaan stappen: ‘elke ouder gaat er doorheen, maar voor de een is de achtbaan wat steiler en heftiger dan voor de ander …. en wanneer je er middenin zit, kun je ontzettend behoefte hebben aan houvast’. In hoofdstuk acht, over tips & tricks, wordt de baby een spons genoemd, die alles haarfijn opzuigt. Ouders wordt gevraagd om zich voor te stellen dat je een handdruk krijgt bij de eerste kennismaking met een dokter. Door een dokter met een stevige handdruk laat je je misschien liever opereren, dan door een collega met een heel slap handje. Denk aan dit beeld bij het vasthouden van de baby wanneer het huilen je nader staat dan het lachen.

Overtuigend

Met het lezen van ‘PrikkelProofPlan’ komt er een bepaalde mate van rust over je heen.  Om te beginnen door de vormgeving. Er is gebruik gemaakt van zachte pastelkleuren, prachtige illustraties van houdingen die fijn zijn voor de baby, duidelijke pictogrammen in het dag- en weekplan en her en der een wolkje om het letterlijk en figuurlijk wat luchtiger te maken.

Er zijn drie punten die het boek, of beter gezegd het plan, ontzettend krachtig maken. De eerste is dat beide ouders herhaaldelijk wordt gevraagd aan dit plan samen te werken. Weliswaar mogen er verschillen tussen hen zijn, mits ze erover blijven praten. Hier samen in staan is namelijk het beste. Het tweede is dat de praktische basale verzorging van een baby goed wordt omschreven; dit kan (onzekere) ouders sterken in de kennis die ze eigenlijk al hebben. Tot slot is het plan echt heel duidelijk en gekaderd.

Als ik het boek in één woord samenvat is ‘houvast’ misschien wel het beste woord. Niet alleen houvast aan het plan, maar ook aan ouders onderling en in verbinding met hun kind.

Verder lezen over Prikkelproofplan >

Esther van Bloemen-Bartels is babyverpleegkundige en voorzitter van de Beroepsvereniging Babyconsulenten Nederland

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan