Vrouwen die gedurende hun zwangerschap veel suikerhoudende producten eten, hebben meer kans om een kind te krijgen dat luchtwegproblemen heeft, zoals astma en stofallergie. Dit komt omdat een hoog suikerniveau kan leiden tot een allergische ontsteking in de ontwikkelende long.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Queen Mary Universiteit in Londen, getiteld Maternal intake of sugar during pregnancy and childhood respiratory and atopic outcomes, waarover NU.nl bericht. Het onderzoek is gehouden onder bijna negenduizend moeder-kind-paren. Onderzocht is of er een verband bestaat tussen het aantal kinderen met een allergie of astma op zevenjarige leeftijd en de suikerinname van de moeder gedurende de zwangerschap.

Bij suikerinname wordt hierbij de zogenoemde ‘free sugar’ bedoeld, suiker die door de fabrikant is toegevoegd aan producten, maar ook ‘natuurlijke’ suiker in onder meer honing en ongezoete vruchtensappen. Suiker uit fruit, groente, granen en lactose hoort hier niet bij.

Allergisch astma

De groep, bestaande uit vrouwen die gedurende hun zwangerschap de meeste suiker aten, werd vergeleken met de 20 procent die juist het minste suiker binnenkreeg. De eerste groep vrouwen had 101 procent meer kans om een kind te krijgen met allergisch astma; daarbij wordt de patiënt benauwd na het inademen van stoffen waar hij allergisch voor is, zoals stuifmeel. De kans op een zoon of dochter met een allergie nam met 38 procent toe.

Postnatale allergische immuunrespons

Volgens het onderzoeksteam kan dit verband worden verklaard doordat een hoog niveau van fruitsuiker een aanhoudende postnatale allergische immuunrespons veroorzaakt, die kan leiden tot een allergische ontsteking in de ontwikkelende long.

De wetenschappers stellen dat nader onderzoek moet uitwijzen of de vergrote kans inderdaad wordt veroorzaakt door veel suiker. Dat zal worden gedaan door het onderzoek te herhalen met een andere groep deelnemers.

Een ander onderzoek zal testen of een gematigde suikerinname bij zwangeren inderdaad leidt tot een verkleinde kans op een kind met (astma)allergie.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan