Tussen de hoeveelheid nachtrust van peuters en hun touchscreengebruik bestaat een verband: hoe meer tijd op de tablet, hoe minder slaap voor de peuter. Dit betekent dat het spelen op iPads en dergelijke mogelijk de cognitieve ontwikkeling verstoort. Maar er zijn ook positieve aspecten aan het tabletgebruik op jonge leeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Birkbeck University of London, gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports, waarover Kennislink.nl bericht. 715 Britse ouders werden gevraagd een online vragenlijst in te vullen over hun spruit van tussen de zes maanden en drie jaar oud. Ze beantwoordden vragen als: ‘hoe lang brengt uw kind op een gemiddelde dag door met een touchscreen?’ en ‘hoe oud was uw kind toen hij of zij voor het eerst over het scherm scrolde?’ De ouders rapporteerden ook hoe lang hun peuter ‘s nachts en overdag sliep, hoe snel de slaap kwam en hoe vaak de kleine wakker werd ‘s nachts.

Driekwart van hen blijkt dagelijks een touchscreen in de hand te hebben. Kinderen van tussen de twee en drie jaar gebruiken de technologie het vaakst; deze groep besteedt er gemiddeld 45 minuten per dag aan. Gemiddeld speelden de kinderen nog geen half uur per dag met een touchscreen.

Kwartier minder slaap voor ieder tabletuur
De resultaten lagen in de lijn der verwachting. Peuters die veel met tablets in de weer zijn, slapen korter. Hoe meer gebruik van touchscreens, hoe minder de kinderen ‘s nachts slapen en hoe langer het duurt voor ze in slaap vallen. Overdag slapen ze juist meer. Hoe vaak peuters ‘s nachts wakker worden, hield geen verband met de technologie. Al met al komt elk uur op de tablet neer op een kwartier minder slaap per dag, berekende het team.

Dat jonge kinderen korter slapen dóór tablets is hiermee niet bewezen. Er is een duidelijk verband, maar de vraag blijft wat er eerder was: de slaapproblemen of het spelen met touchscreens. Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat peuters die vaker met touchscreens in de weer zijn, ook minder slaap nodig hebben.

Slaap is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein, maar of dat kwartier negatief uitpakt voor de gezondheid en cognitieve ontwikkeling, kunnen de onderzoekers niet zeggen. “Ook wat de langetermijngevolgen zijn van korter slapen, bijvoorbeeld op gedrag en schoolprestaties, moeten toekomstige studies uitwijzen”, aldus psycholoog Tim Smith, een van de onderzoekers.

Positieve kanten
Tablets lijken ook positieve kanten te hebben, laat een eerdere studie van de onderzoeksgroep met gegevens van dezelfde kinderen zien. Peuters die het vroegst beginnen met actief scrollen, waren eerder met het leren vastpakken van voorwerpen tussen wijsvinger en duim. Tabletgebruik bemoeilijkte ook andere mijlpalen in de ontwikkeling niet, zoals zelfstandig leren lopen en het zeggen van de eerste woordjes.

Smartphones en tablets volledig bannen onder jonge kinderen is vanwege de mogelijke voordelen zonde, vindt Smith. Hij verwijst naar de richtlijn van de American Academy of Pediatrics, die beperkt gebruik adviseert, waarbij ouders onder andere opletten dat de tablet een uur voor het slapen uitgaat. Er zijn namelijk aanwijzingen dat sommige media-inhoud en het felle blauwe schermlicht kinderen alert maakt, waardoor ze moeilijker in slaap vallen.

Daily touchscreen use in infants and toddlers is associated with reduced sleep and delayed sleep onset

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan