Hobbels slechten op weg naar zelfstandigheid

0
710

Recensie: ‘Het kind aan het stuur’ door Jolien Glas

Dit boek, geschreven door logopediste Angelique van Zon, heeft als ondertitel ‘Executieve functies; het ontwikkelen van zelfsturing’. Niet voor niets, want de auteur geeft hier uitleg over. Ze schreef het boek naar aanleiding van de vele gedragsproblematiek die zij tegen kwam in de praktijk.

Executieve functies zorgen voor sturing en controle van gedrag. Kinderen die hier moeite mee hebben, ervaren vaak veel frustratie en ook hun omgeving kan geïrriteerd raken. De auteur ziet executieve functies als de voorwaarden van het leren van het kind en de weg naar zelfstandigheid. Het samenspel van gedrag, houding en communicatie boeide haar steeds meer. Met dit boek heeft ze een leesbaar boek gemaakt met concrete adviezen voor ouders, docenten en ieder ander die met kinderen werk. Om te helpen het kind te ontwikkelen naar een zelfstandig functioneren in de maatschappij. Daarbij zit het kind aan het stuur, vandaar de titel.

Praktische inslag

Het boek is goed leesbaar vormgegeven. ‘Het kind aan het stuur’ heeft een geheel praktische inslag en bevat veel voorbeelden uit de praktijk. Per hoofdstuk een executieve functie uitgelegd, bijvoorbeeld wat inhibitie – remming – is. Wat daar toe behoord en wat er opvalt als dit niet helemaal goed gaat. De auteur heeft dit per leeftijdscategorie uitgewerkt in kaders van 0-2 jaar, 3-5 jaar, 6-8 en 9-11 en 12 jaar een ouder. Per groep geeft zij ook verbetertips, herkenbaar en duidelijk verwoord. Tot slot beschrijft het boek de ‘tegenhanger’ waarbij het je attendeert op het niet te ver doordraven in het verbeteren van de functie. Een duidelijke grens.

Concreet handboek

Voor mensen die al enige kennis hebben van de executieve functies is dit een concreet handboek, vooral dankzij de praktische insteek. Het leest gemakkelijk, is herkenbaar en de tips zijn direct toe te passen in de praktijk.

Voorin het boek staan een drietal aanbevelingen van achtereenvolgens een directrice van een kindcentrum, een collega en een leerkracht. Alle drie geven aan het een vlot leesbaar boek is met heldere inzichten, ook door de koppeling naar praktijksituaties. Dit geeft niet alleen handvatten voor het herkennen van zwakke executieve functies, maar ook om hiermee direct aan de slag te kunnen gaan.

Meer over ‘Het kind aan het stuur’, Angelique van Zon (Uitgeverij Kind en Ontwikkeling) >>

Jolien Glas is werkzaam als kinderoefentherapeut Mensendieck met een eigen praktijk in Middenmeer en Wieringerwerf. Hier behandelt zij kinderen met motoriek, houdings-en beweegproblematiek.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here