De OpvoedParty is een hulpmiddel om moeiteloos in gesprek te komen met ouders. De meerwaarde van het hulpmiddel heeft zich inmiddels meer dan bewezen. “De ervaring leert dat professionals in zorg, welzijn, onderwijs & opvang hier veel baat bij hebben”, vertelt gangmaker Katrien Laane. Bijzonder is dat er ook materiaal ontwikkeld is gericht op ouders van zorgintensieve kinderen. 

Katrien Laane: “Je hoeft ouders niet meer te adviseren, maar hen slechts te faciliteren”

Naast problemen rond eten, slapen, zindelijkheid en luisteren worstelen veel ouders met het geven van invulling aan hun rol als kersverse vader of moeder. Met name dit laatste aspect blijft vaak onderbelicht, ervaart Katrien Laane. “Het grootste probleem is misschien toch wel eenzaamheid onder jonge ouders.” Zij merkt dat het gesprek over alledaags opvoeden met elkaar in deze tijd niet vanzelfsprekend is. “Men durft daar moeilijk mee naar buiten te gaan. Schaamte speelt wellicht een rol. Veel jonge ouders snakken naar contact met andere ouders. Gewoon om te delen en te spelen met elkaar. Ze  worstelen in hun eentje achter de voordeur met hun alledaagse vragen.”

Assertief, eigenwijs en drammerig

Veel hulpverleners en beroepsopvoeders in zorg, welzijn, onderwijs & opvang worstelen op hun beurt met het aankaarten van problemen bij het geven van invulling aan het ouderschap. Laane vindt dit begrijpelijk. Zij wijst erop dat veel zorgverleners een opleiding hebben genoten gericht op kinderen. “Ouders zijn dan soms, niet altijd ten onrechte, een ‘lastig’ bijproduct van de kinderen waarmee ze werken. Bovendien zijn ouders heel assertief, eigenwijs en zelfs drammerig, wat beroepsopvoeders verlegen maakt.”

 

Wat verder meespeelt, met name onder beroepsopvoeders die zelf geen kinderen hebben, is dat het lastig is om in gesprek te gaan met ‘ervaren’ ouders. “Angst om te betuttelen ligt op de loer en daar kan een ander weer wat van leren.” Zij wijst erop dat de kennis van de ouder zelf centraal staat. “Je hoeft dus nooit meer verlegen te zitten om inhoud te geven aan het gesprek. De ouder is de deskundige. Die kennis delen ze met andere ouders. Je hoeft niet meer te adviseren, maar slechts te faciliteren. Zelf kun je bij wijze van spreken op je handen  zitten, hoewel dit overigens behoorlijk lastig blijkt.”

Speciale editie

Speciaal voor ouders van zorgintensieve kinderen heeft Laane min of meer bij toeval een speciale AltijdWat-editie van het OpvoedPartySpel ontwikkeld. “Toen mijn eigen Benjamin een knieblessure kreeg en een flinke tijd met krukken moest lopen, schrok ik van de impact die dit op ons allen had. Ineens waren haar zussen en wij als ouders allemaal bezig met haar knieën. Ik realiseerde me heel goed dat dit van tijdelijke aard zou zijn. Maar wat als je kind zorgintensief is? Dan staat je leven letterlijk op zijn kop. Het lijkt alsof je natuurlijke instinct voor opvoeden verstoord raakt. Deze ouders verdienen meer dan wie dan ook een setting waarin hun bijzondere vragen aan bod kunnen komen. Hun vragen en dilemma’s zijn namelijk zo anders dan van ouders van gezonde kinderen.”

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] Op 5 februari verzorgt Katrien Laane over dit onderwerp een deelsessie tijdens de 2020-editie van het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp. Alle informatie over het programma staat op de website van Euregionaal Congresburo: klik hier [/su_note]

Basiszorg

Laane adviseert zorgprofessionals vooral zichzelf te blijven. “Iedereen kan op de eigen vertrouwde manier ouders op weg helpen met hun zorg en opvoedingsvragen. En anno 2019 is dat makkelijker dan ooit met de OpvoedParty. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het bezoeken van zo’n party in de buurt net zo normaal wordt als het bezoek aan een consultatiebureau. Plus dat alle zorgprofessionals in Nederland en België kennis hiervan nemen. Het zou in dit verband mooi zijn wanneer iedere gemeente en zorginstelling de OpvoedParty opneemt in het basisaanbod rond opvoedingsondersteuning en ouderbetrokkenheid.”

Deelsessie over ins & outs OpvoedParty
Tijdens de zesde editie van het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 5 februari 2020 verzorgt Katrien Laane een deelsessie getiteld ‘Het geheim van de OpvoedParty’. “We gaan dan uitvogelen hoe de OpvoedParty in ieders werk moeiteloos ingevoegd kan worden. Dit doe ik interactief zodat we samen delen en ontdekken wat er mogelijk is. En dat geen vraag gek of onbelangrijk is. Net als in een OpvoedParty. Daar ga ik voor!”

Programma 2020-editie VROEG-congres >>

Katrien Laane is pedagoog en trainer. Zij heeft HBO-Jeugdwelzijnswerk en Pedagogische wetenschappen gestudeerd en 15 jaar gewerkt in zorg, welzijn, onderwijs, opvang. Vanaf 2006 is zij ondernemer in opvoedingsondersteuning & grondlegger van de OpvoedParty. Voor meer info zie www.opvoedparty.nl 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan