Epilepsie is de meest voorkomende hersenaandoening bij kinderen. Tegenwoordig kan in sommige gevallen een operatie uitkomst bieden; soms zelfs genezing. Zij gaan dan met één overblijvende hersenhelft verder door het leven.

Elk jaar krijgen 2000 kinderen in Nederland de diagnose epilepsie. Soms met ingrijpende gevolgen, vooral omdat de aanvallen nog steeds niet bij iedereen goed zijn te behandelen en deze bij kinderen een gezonde ontwikkeling in de weg kunnen staan.

Opereren

Ieder jaar worden ongeveer 65 kinderen met epilepsie geopereerd. Dit aantal is de laatste jaren sterk toegenomen. Vooral bij kinderen zijn de hersenen nog flexibel waardoor de ene hersenhelft soms zelfs taken van de andere helft kan overnemen. Onderzoeker Kees Braun ontving in 2008 een eenmalige persoonlijke investeringssubsidie van het Epilepsiefonds om onderzoek te doen naar chirurgie bij kinderen. Braun onderzocht hoe het kinderen vergaat als zij met één overblijvende hersenhelft verder moeten. Braun, hoogleraar Kinderneurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum: “Door epilepsiechirurgie kunnen kinderen genezen van epilepsie; ze worden aanvalsvrij en medicijnen kunnen worden afgebouwd. Dankzij steun van het Epilepsiefonds kan onderzoek naar hersenchirurgie doorgaan.”

Advertentie

Angst werd wens

De zoon van Anne Kien, Matthijs, onderging zo’n hersenoperatie. Door een virus tijdens de zwangerschap beschadigde zijn linker hersenhelft. Eén van de gevolgen was epilepsie, in een vorm die zijn ontwikkeling in de weg stond. Hij ging zelfs in ontwikkeling achteruit. “De letters die hij de ene dag in de klas leerde, was hij door zijn epilepsie de volgende dag weer vergeten”, vertelt Anne. Op de EEG’s bleek hij bijna voortdurend epileptische activiteit te hebben, ook als er geen zichtbare aanval was, en zijn linker hersenhelft ‘verziekte’ letterlijk zijn rechter hersenhelft. “Toen de arts een operatie voorstelde waarbij zijn linkerhelft zou worden losgekoppeld, zodat zijn rechter hersenhelft weer beter kon functioneren, stonden we niet bepaald te popelen… Maar uiteindelijk werd onze grootste angst, namelijk zo’n operatie, onze grootste wens: de enige kans op genezing.”

Verder met de helft

Het RTL-programma Koffietijd heeft een uitzending gemaakt over het chirurgietraject van Matthijs, klik hier. Anne Kien schreef er een boek over, getiteld Verder met de helft.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en je ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan