De wijze van inrichting van de speelruimte van kinderdagverblijven is van invloed op de manier waarop kinderen samen, alleen of naast elkaar spelen. Plus op de manier waarop kinderen de ruimten gebruiken en exploreren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Dr. Ine van Liempd naar het ontdekken van de binnenspeelruimte in kinderdagverblijven.

Van Liempd toont in haar onderzoek, waarover vakblad KIDDO bericht, aan dat exploratief en sociaal gedrag van kinderen is gerelateerd aan de ruimtelijke componenten van de binnenspeelruimte van kinderdagverblijven. “Ik heb onderzocht hoe kinderen in verticale groepen tijdens vrij spel de ruimte gebruiken”, vertelt zij. “In elke ruimte staan tafels, stoelen en kasten; elke ruimte heeft speelhoeken, wat doen kinderen daarmee?” Zij  ontdekte dat kinderen ook tijdens vrij spel vaak niet aan echt intensief exploreren toekomen. “Ze zijn niet gericht met iets bezig en gaan vaak van het een naar het ander. Ik vermoed dat dat, deels, door de groepssamenstelling komt.” De oudere kinderen hebben noodgedwongen minder open materialen (kleine blokken, steentjes, knutselmateriaal) tot hun beschikking, want die zijn te riskant voor de kleintjes. Op hun beurt hebben de kleintjes te maken met grotere, fysiek sterkere en handigere kinderen, waardoor ze waarschijnlijk vaker (onbedoeld) in hun exploratieve spel gestoord worden.

Haar  pleidooi is om – naast onderzoek in horizontale groepen – heel goed na te denken over de inrichting van verticale groepen. Van Liempd adviseert vooral te onderzoeken of je meerdere ruimten (gang, slaapruimte) geschikt kan maken voor activiteiten zodat je bijvoorbeeld echt speciale plekken kan maken voor de oudere kinderen en voor de jongere kinderen.

Gratis download interview
Dr. Ine van Liempd is over haar onderzoek geïnterviewd door Su’en Verweij, redactieraadlid voor vakblad KIDDO en pedagoog bij het Nederlands Jeugdinstituut. Dit interview is gratis te downloaden: klik hier 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan