Heb oog voor kritische fasen in leren eten

1
3229
jongetje worstelt met bord spaghetti

Veel eetproblemen bij jonge kinderen zijn te voorkomen. “Vooral in de overgangsfases in de eerste twee levensjaren wordt de basis voor een gezonde eetontwikkeling gelegd”, vertelt ir. Michelle van Roost. “Oog hebben voor een aantal kritische momenten in de eetontwikkeling kan, in combinatie met een geleidelijk opbouw in textuur, veel problemen voorkomen.”

Een eerste overgang is die van borst- of flesvoeding naar vast voedsel. “Op zich logisch, maar vaak wordt vergeten dit in drie stappen te doen”, vertelt ir. Michelle van Roost, levensmiddelentechnoloog (Wageningen Universiteit) en BGN-gewichtsconsulent. “Begin met echte oefenhapjes. Pas als dat goed gaat, is het kind rijp om grovere hapjes uit te proberen. Lukt dat, dan is het tijd voor minimaaltijden.”

Op 9 oktober verzorgt ir. Michelle van Roost samen met dr. ir Manon van Eijsden de deelsessie ‘Eetproblemen voorkomen’ tijdens de 3e editie van het Congres Eetproblematiek bij jonge kinderen. Ga voor meer informatie over het programma, de accreditatie en de deelnamemogelijkheden naar de website van Euregionaal Congresburo: klik hier 

Neem oefenen serieus

Michelle adviseert om tussen de vier en zes maanden te laten starten met oefenhapjes. “Let echter wel goed op de ontwikkeling van het kind. Kan het bijvoorbeeld al goed op schoot of in een wipper zitten? Toont het interesse in eten? Zo zijn er meer signalen om op te letten. De baby staat dan ook open voor nieuwe smaken en texturen. Een oefenhapje is écht wat de naam aangeeft: oefenen dus. Het gaat om het proeven van nieuwe enkele smaken, samen met het wennen aan het doorslikken van vaster voedsel. Ook het leren afhappen hoort bij deze fase, bij voorkeur van een zacht lepeltje want dat voelt prettiger. En laat de ouder in eerste instantie niet meer dan één of twee theelepeltjes aanbieden.”

Mondmotoriek

In de volgende stap worden de hapjes steeds grover van structuur. Van fijngeprakt naar grofgeprakt naar stukjes. “Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Het geven van een stukje brood of broodkorst om op te sabbelen helpt daar ook bij.” In de laatste stap wordt de melkvoeding steeds meer vervangen door ‘gewone’ maaltijden. “In het begin zijn dat natuurlijk nog minimaaltijden, want de hoeveelheid bouw je langzaam op.”

Vast eetritme

Parallel aan deze drie stappen loopt de overgang naar een vast eetritme in plaats van het voeden op verzoek. “Dit betekent dat een kind drie keer op een dag een hoofdmaaltijd krijgt en twee of drie keer iets tussendoor. Maar net als bij voeden op verzoek, is aandacht voor de honger- en verzadigingssignalen nog steeds belangrijk. Een kind bepaalt zelf hoeveel hij of zij eet.”

“Een oefenhapje is ook écht wat de naam aangeeft:
oefenen dus”

Machtsmiddel

Een vast dagritme kan goed helpen in de zogenoemde ‘lust-ik-niet’-fase. “De meeste dreumesen gaan rond de leeftijd van anderhalf jaar slechter eten. Dat kan twee oorzaken hebben: ten eerste neofobie, een biologisch mechanisme dat voorkomt dat je als kind giftige dingen eet, en ten tweede gewone peuterkoppigheid. Niet eten is voor een kind een machtsmiddel, zeker als ouders eraan toegeven door het niet-eten te compenseren. Belangrijke adviezen voor ouders zijn dan om vast te houden aan het eetritme, alles gewoon te blijven aanbieden en zelf het goede voorbeeld te geven door met smaak te eten. En maak van het eten een prettig moment, geen dwang.” 

Stappenplan

Helaas verloopt het leren eten vaak niet via de geschetste aanpak. Met als gevolg dat ouders ten einde raad hulp inroepen. “Sluit dan vooral aan bij de situatie van het gezin”, adviseert Michelle. “Kijk bijvoorbeeld wat er al wel goed gaat en borduur daarop voort. Let ook op welk gedrag aanpassing verdient. Een stappenplan met heel praktische tips voor kleine veranderingen kan helpen om een grote, duurzame aanpassing van het eetgedrag voor elkaar te krijgen.”

Ir. Michelle van Roost (rechts) en Dr. Ir Manon van Eijsden van de Voedingsjungle zijn gespecialiseerd in voeding van kinderen 0 tot 19 jaar

Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’

Tijdens het congres ‘ Eetproblemen bij jonge kinderen’ gaat Michelle in een deelsessie veel dieper in op welke stappen in de eetontwikkeling op welk moment belangrijk zijn en waarom. Zij doet dit samen met dr. ir Manon van Eijsden, voedingskundige en epidemioloog (Wageningen Universiteit).

Michelle en Manon hebben samen het kennis- en communicatiebureau Voedingsjungle opgericht, gespecialiseerd in voeding van kinderen 0 tot 19 jaar. In mei 2018 verscheen hun boek ‘Wegwijs in de voedingsjungle – Gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 9’.

Programma en deelnamemogelijkheden >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Vraagje:
    In het artikel staat ““De meeste dreumesen gaan rond de leeftijd van anderhalf jaar slechter eten. Dat kan twee oorzaken hebben: ten eerste neofobie, een biologisch mechanisme dat voorkomt dat je als kind giftige dingen eet, en ten tweede gewone peuterkoppigheid. ”

    Ik begrijp niet goed hoe niet willen eten te maken heeft met koppigheid. Ik hoorde altijd dat kinderen zichzelf niet uithongeren.
    Waarom zou een kind dan plots niet meer willen eten als het honger heeft?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here