Termen als ‘extreem obees’ en ‘dik’ roepen gevoelens van schaamte en verdriet op.’ Zorgprofessionals die met kinderen en jongeren met overgewicht werken, moeten daarom goed letten op hun woorden. Gebruik liever neutrale woorden als ‘gewicht’ en ‘BMI’ en praat over een ‘kind met obesitas’ in plaats van over ‘een obees kind’.

Dat is een van de aanbevelingen die de Amerikaanse Academie van kinderartsen doet in hun policy statement over stigmatisering bij obesitas, meldt foodlog.nl. “Er is zo veel aandacht voor gewicht en de gezondheidsproblemen, maar de sociale en emotionele kant wordt vaak genegeerd”, zegt Rebecca Puhl van de University of Connecticuten auteur van het rapport.

Stigmatisering vergroot probleem

Stigmatisering van mensen met overgewicht begint vaak al op jonge leeftijd en heeft gevolgen voor de rest van het leven. Kinderen met overgewicht worden vaker gepest, wat een grote invloed heeft op hun zelfvertrouwen. “Schuldgevoelens en schaamte motiveren niet tot verandering. Mensen gaan zich er slecht door voelen en dat gevoel motiveert niet tot gezond gedrag”, vertelt Stephen Pont van de University of Texas Dell Medical School en mede-auteur.

Aanbevelingen

In het rapport doet de American Academy of Pediatrics een aantal aanbevelingen voor iedereen die werkt met kinderen die overgewicht of obesitas hebben. De belangrijkste aanbevelingen zijn dat kinderartsen zelf een rolmodel moeten zijn en kinderen op geen enkele manier discrimineren of over ze oordelen. In het gesprek met kinderen en hun familie moeten ze neutrale woorden gebruiken en het kind centraal stellen. Het bespreken van medische risico’s en gevolgen moet op een empatische en gebalanceerde manier gebeuren.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Behalve in de directe communicatie zien de auteurs van het rapport ook een rol voor kinderartsen in de strijd tegen stigmatisering op scholen, in de media, in opleidingen en binnen de families van het kind.

Stigma Experienced by Children and Adolescents With Obesity

Bron: foodlog.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan