Handreikingen voor werken met vluchtelingenkinderen in de kinderopvang

2
1835

Steeds vaker heeft de kinderopvang te maken met vluchtelingenkinderen en hun ouders. Dit levert allerlei uitdagingen op. Voor de pedagogische medewerkers zijn er nu vier brochures beschikbaar met achtergrondinformatie, praktische voorbeelden en tips.

Veel kinderopvangorganisaties komen in aanraking met jonge vluchtelingenkinderen. Dit kunnen kinderen zijn die met familieleden naar Nederland zijn gevlucht, die voor gezinshereniging zijn gekomen of die in Nederland zijn geboren nadat hun ouders hierheen zijn gevlucht.

Nieuwe uitdagingen

De komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt de kinderopvang voor nieuwe uitdagingen en vragen. Hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? Hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak die grote moeite hebben om gescheiden te worden?

Praktische brochures

Het Consortium Vluchtelingenpeuters dat bestaat uit Sociaal Werk Nederland, Pharos, het NJi en Sardes, heeft met hulp van het Kinderopvangfonds vier praktische brochures geschreven voor kinderopvangorganisaties die opvang bieden aan jonge vluchtelingenkinderen. Deze handreikingen zijn in samenwerking met het werkveld ontwikkeld tijdens regionale bijeenkomsten en pilots.

De brochures zijn ook informatief voor andere professionals en vrijwilligers die werken met deze kinderen en hun ouders: in onderwijs, wijk- en jeugdteams, jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg.

Gratis te downloaden

De reeks ‘Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang’ bestaat uit deze vier brochures en deze zijn direct te downloaden:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Hoi,

    De linken naar de brochures Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang werken niet. Bij alle 4 de brochures krijg ik een foutmelding. Ik heb het zowel op mijn laptop als i-pad geprobeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here