Handreikingen voor versterken ouder-kindrelatie – recensie

0
1478
ouders met baby

Een kind heeft boven alles een liefdevolle, eerlijke, authentieke relatie met de ouders nodig. Dát is de hoofdboodschap ‘The Book You Wish Your Parents Had Read’ en dat je deze relatie daarom mag koesteren. Het legt op heldere wijze uit hoe belangrijk het is om scheurtjes in de oud-kindrelatie te repareren en dat het nooit te laat is om daarmee te beginnen.

Recensie ‘The Book You Wish Your Parents Had Read’

The Book You Wish Your Parents Had Read (and Your Children Will be Glad That You Did). (2019) is geschreven door Philippa Perry, een ervaren Engelse psychotherapeut die er zelf net zo kleurrijk uitziet als de diepblauw-oranje kaft. In tegenstelling tot de klassieke opvoedboeken voor ouders, wordt er in dit boek specifiek ingegaan op het belang van een goede relatie met je kind. In elk van de zes hoofdstukken staan ook enkele praktische oefeningen. Achterin het boek staat per hoofdstuk een tiplijst van literatuur en media.

Koester relatie met kind

Het boek moedigt ouders aan de relatie met hun kind te koesteren. Als er een probleem in het contact, loont het de moeite om vooral naar jezelf te kijken om hier aan te werken. In bijna elk hoofdstuk komt de boodschap terug dat het niet zozeer om de scheurtjes in de relatie gaat, als wel om de reparatie ervan.

De auteur gaat in op de invloed van de eigen jeugd op het huidige gedrag, nodigt uit stil te staan bij de reacties op een kind en om op een milde manier naar de emotie die daarachter ligt te kijken. Ook het belang van gezonde relaties in de omgeving van een kind krijgt aandacht, evenals wat men zelf kan doen om deze relaties positief te maken.

Een ander hoofdstuk gaat over gevoelens en hoe je als ouder de emoties van je kind kan herkennen en in goede banen kan leiden in plaats van te onderdrukken of versterken. In deze context wordt de zwangerschap, bevalling en de babytijd besproken. Daarbij gaat de auteur uitgebreid in op de condities die voor een gezonde mental health zorgen. Het laatste hoofdstuk gaat over gedrag en communicatie, met aandacht voor hoe ouders grenzen kunnen stellen zonder te restrictief te zijn.

Warm, aanbevolen

Dit bijzonder vriendelijk geschreven boek biedt bemoedigende, warme en inzichtelijke informatie over het ouderschap. In een nawoord geeft Philippa Perry een opsomming van negen dingen die zij belangrijk vindt, zoals het accepteren dat je als ouder fouten maakt en dat je deze kan herstellen of dat je kind veel van je tijd en aandacht nodig heeft. Dat lijken misschien inkoppertjes, maar ze zijn op een heldere en vriendelijke manier geschreven. Alle zes de hoofdstukken geven ouders bemoedigende, warme en inzichtelijke informatie over het ouderschap. Elke ouder die graag een goede band met zijn of haar kind wil, plus moedig genoeg is kritisch naar zichzelf te kijken, kan iets aan dit boek hebben.

Wanneer de focus van een behandeling voornamelijk op klachten of problemen ligt, kan dit boek helpen terug te gaan naar de basis van ontspannen ouderschap. De overstijgende visie die het boek uitdraagt, kan in elke beroepsgroep waar met ouders en kinderen gewerkt wordt een meerwaarde hebben en aan ouders aangeraden worden.

Meer over ‘The Book You Wish Your Parents Had Read’, Penguin Books Ltd >>

Nike Mencke, is verloskundige (niet praktiserend), lactatiekundige IBCLC, Infant Mental Health generalist.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here