Handen ineen voor ‘Kansrijke Start’ kwetsbare kinderen

0
766
buikschuivende baby

Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

Met het Actieprogramma Kansrijke Start willen het rijk, gemeenten, belangenorganisaties, beroepsgroepen, zorgverzekeraars en kennisinstituten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans bieden in hun eerste 1.000 dagen. Hiervoor is volgens minister Hugo de Jonge van VWS een samenhangende aanpak nodig van verschillende partijen. Het actieprogramma moedigt gemeenten daarom aan lokale of regionale coalities te organiseren en te versterken.

Een lokale coalitie Kansrijke Start is een samenwerking tussen betrokken professionals uit het sociale domein (o.a. jeugdgezondheidszorg, welzijn, schuldhulpverlening, werk & inkomen en huisvesting) en professionals uit het medische domein (o.a. verloskundigen, gynaecologen en kraamzorg, huisartsen en de volwassenen GGZ). De lokale coalitie maakt gezamenlijke afspraken over het eerder bereiken van kwetsbare ouders, over signalering, doorverwijzing en over hoe begeleiding rond kwetsbare gezinnen voor en tijdens de zwangerschap en na de geboorte, verbeterd kan worden.

Het stimuleringsprogramma biedt actuele en praktisch toepasbare kennis over wat nodig is voor een gezamenlijke aanpak Kansrijke Start. Op aanvraag komen adviseurs in de gemeente langs om mee te denken bij het opbouwen of versterken van een lokale coalitie.

Voor meer informatie, raadpleeg de volgende documenten

https://www.pharos.nl/thema/kansrijke-start/

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2019/04/12/stimuleringsprogramma-lokale-coalities-kansrijke-start

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here