Wat is nu wel of niet een veilige slaapplek voor baby’s? Over die vraag bestaat veel verwarring. “Toch zijn de richtlijnen duidelijk”, benadrukt Maartje Luijk. “De veiligste slaapplaats is een eigen wiegje of ledikantje op de kamer van de ouders.” Is het dan onverstandig om samen met de baby in één bed te slapen? “Nee, mits men terdege rekening houdt met de risicofactoren.”

Het is een hype op het moment: co-sleeping en breastsleeping. Grote warenhuizen spelen hier op in door aanschuifbedden voor het hele gezin te verkopen. Tegelijkertijd zijn er ook tegengeluiden.

Volgens Maartje Luijk, Associate Professor Child and Family Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam, is het van belang om onderscheid te maken tussen het slapen op één kamer en in één bed. “Beide vormen komen het meeste voor in het eerste half jaar van het leven van de baby.” Recent onderzoek toont aan dat bijna de helft van de baby’s jonger dan zeven maanden op een eigen kamer slaapt. Zo’n 45% slaapt gewoonlijk bij de ouders in een eigen wieg, ledikant of aanklikbed (room-sharing of rooming-in). Circa 7% slaapt bij hun ouders in bed (bed-sharing of bedding-in). “Daarbij moet worden opgemerkt dat room-sharing wordt aangemoedigd, terwijl bed-sharing sterk wordt afgeraden”, aldus Luijk. “Dit laatste met name om de kans op wiegendood te verkleinen.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Voordelen rooming-in

Samen op de kamer slapen, mits niet in hetzelfde bed, biedt, zeker gedurende de eerste zes maanden na de geboorte, eigenlijk alleen maar voordelen. “Ouders die de slaapkamer met de baby delen, zijn beter in staat om te reageren op signalen. Dit betekent dat zij direct hulp kunnen bieden als de baby dat nodig heeft. Rooming-in heeft daarnaast een positief effect op de borstvoeding. Moeders geven niet alleen vaker maar ook voor een langere periode de borst.”

‘Laten we ouders vooral goed informeren over de mogelijkheden om kinderen op een veilige manier te laten slapen’

Maar er is ook een keerzijde. “Niet alleen worden baby’s bij rooming-in vaker wakker dan bij gescheiden slapen, maar ook slapen ouders zelf minder goed.”

Maartje Luijk: “Juiste informatie over veilig slapen is van levensbelang”

Ouderlijk bed

Onderzoek toont aan dat het slapen met de baby in het ouderlijk bed gevaarlijk kan zijn. “Het risico van wiegendood neemt dan toe.” Het advies om baby’s nooit bij de ouders in bed te laten slapen schiet zijn doel echter voorbij, vindt Luijk, aangezien dit geen rekening houdt met de (gevaarlijke) vervolgstappen die ouders mogelijk nemen om toch ’s nachts hun baby te voeden of te troosten. “Ouders zouden niet eenzijdig geïnformeerd moeten worden over de risico’s van samen slapen met de baby in hun bed, maar ook informatie moeten krijgen over veilig samen slapen. Deze informatie is van levensbelang.  Als ouders op de hoogte zijn van veilige opties, kunnen ze zelf een keuze maken die past bij hun voorkeuren en de behoeften van het kind. Samen slapen zal namelijk niet verdwijnen. Daarom is het des te belangrijker om het uit de taboesfeer te halen en ouders te vertellen hoe het op een veilige manier kan. Een eerste stap is voorlichting geven aan professionals. Er is nog veel werk te doen!”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan