Haal samen slapen met baby uit taboesfeer

1
5063

Wat is nu wel of niet een veilige slaapplek voor baby’s? Over die vraag bestaat veel verwarring. “Toch zijn de richtlijnen duidelijk”, benadrukt Maartje Luijk. “De veiligste slaapplaats is een eigen wiegje of ledikantje op de kamer van de ouders.” Is het dan onverstandig om samen met de baby in één bed te slapen? “Nee, mits men terdege rekening houdt met de risicofactoren.”

Het is een hype op het moment: co-sleeping en breastsleeping. Grote warenhuizen spelen hier op in door aanschuifbedden voor het hele gezin te verkopen. Tegelijkertijd zijn er ook tegengeluiden.

Volgens Maartje Luijk, Associate Professor Child and Family Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam, is het van belang om onderscheid te maken tussen het slapen op één kamer en in één bed. “Beide vormen komen het meeste voor in het eerste half jaar van het leven van de baby.” Recent onderzoek toont aan dat bijna de helft van de baby’s jonger dan zeven maanden op een eigen kamer slaapt. Zo’n 45% slaapt gewoonlijk bij de ouders in een eigen wieg, ledikant of aanklikbed (room-sharing of rooming-in). Circa 7% slaapt bij hun ouders in bed (bed-sharing of bedding-in). “Daarbij moet worden opgemerkt dat room-sharing wordt aangemoedigd, terwijl bed-sharing sterk wordt afgeraden”, aldus Luijk. “Dit laatste met name om de kans op wiegendood te verkleinen.”

Voordelen rooming-in

Samen op de kamer slapen, mits niet in hetzelfde bed, biedt, zeker gedurende de eerste zes maanden na de geboorte, eigenlijk alleen maar voordelen. “Ouders die de slaapkamer met de baby delen, zijn beter in staat om te reageren op signalen. Dit betekent dat zij direct hulp kunnen bieden als de baby dat nodig heeft. Rooming-in heeft daarnaast een positief effect op de borstvoeding. Moeders geven niet alleen vaker maar ook voor een langere periode de borst.”

‘Laten we ouders vooral goed informeren over de mogelijkheden om kinderen op een veilige manier te laten slapen’

Maar er is ook een keerzijde. “Niet alleen worden baby’s bij rooming-in vaker wakker dan bij gescheiden slapen, maar ook slapen ouders zelf minder goed.”

Maartje Luijk: “Juiste informatie over veilig slapen is van levensbelang”

Ouderlijk bed

Onderzoek toont aan dat het slapen met de baby in het ouderlijk bed gevaarlijk kan zijn. “Het risico van wiegendood neemt dan toe.” Het advies om baby’s nooit bij de ouders in bed te laten slapen schiet zijn doel echter voorbij, vindt Luijk, aangezien dit geen rekening houdt met de (gevaarlijke) vervolgstappen die ouders mogelijk nemen om toch ’s nachts hun baby te voeden of te troosten. “Ouders zouden niet eenzijdig geïnformeerd moeten worden over de risico’s van samen slapen met de baby in hun bed, maar ook informatie moeten krijgen over veilig samen slapen. Deze informatie is van levensbelang.  Als ouders op de hoogte zijn van veilige opties, kunnen ze zelf een keuze maken die past bij hun voorkeuren en de behoeften van het kind. Samen slapen zal namelijk niet verdwijnen. Daarom is het des te belangrijker om het uit de taboesfeer te halen en ouders te vertellen hoe het op een veilige manier kan. Een eerste stap is voorlichting geven aan professionals. Er is nog veel werk te doen!”

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Het is heel erg belangrijk NIET de boodschap te geven dat het delen van het ouderlijk bed gevaarlijk is. Ouders zullen dat dan proberen niet te doen en lopen daarbij het risico oververmoeid te raken en uiteindelijk ten einde raad het kind alsnog bij zich in bed te nemen. Uit studies blijkt dat gevallen an wiegendood in het ouderlijk bed voornamelijk plaatsvinden bij incidenteel samen slapen, niet bij structureel samen slapen. Parentale oververmoeidheid is een contra-indicatie voor het delen van het bed, net als roken, alcohol, drugs en bewustzijnsveranderende medicatie, een waterbed, hoge omgevingstemperatuur, dekbed kussens, kieren en spleten tussen matrassen en zachte matras, geen borstvoeding, tussen de ouders slapen en slapen in een babynest (of aankleedkussen) in het ouderlijk bed. Het bed delen is niet inherent gevaarlijk, het overgrote deel van de wereld doet het en in culturen war dit de norm is komt wiegendood net meer voor dan bij ons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here