Voor kinderen met poepproblemen bestaan geen richtlijnen voor diagnostiek en behandeling. Dit leidt tot grote verschillen tussen behandelcentra. Verder komen bij kinderen met ontlastingsproblemen vaker autisme en ADHD voor dan bij andere kinderen. Artsen zouden zich daarvan bewust moeten zijn.

Dat concludeert Kuizenga-Wessel in haar proefschrift over kinderen met ontlastingsproblemen.

Tot dertig procent van de kinderen wereldwijd heeft op een bepaald moment in het leven last van verstopping (obstipatie). Hoewel de meeste kinderen goed te behandelen zijn, is er een kleine groep die langdurig klachten houdt. Voor deze patiënten bestaan geen richtlijnen, terwijl die juist cruciaal zijn om de behandeling te optimaliseren.

Ook is er meer (multicenter) onderzoek nodig, vindt Kuizenga-Wessel. Verder wijst zij er op dat er op dit moment verschillende soorten uitkomstmaten worden gebruikt om problemen met poepen te meten. Daardoor zijn onderzoeken niet goed met elkaar te vergelijken. Kuizenga-Wessel doet in haar proefschrift een voorstel voor een set uitkomstmaten die gebruikt kan worden in toekomstig onderzoek.

Functional Defecation Disorders in children – associated comorbidity and advances in management

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan