Werk je met zwangeren of ken je een stel dat binnenkort een kindje verwacht? Het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding biedt gratis een ouderschapscursus aan voor stellen die in mei, juni of juli 2017 een kindje verwachten. Het programma bereidt ouders voor op hun ouderschap en het ‘nieuwe’ partnerschap.

Uit onderzoek blijkt dat stellen achteraf vaak beter voorbereid hadden willen zijn op het ouderschap. Daarom werkt het lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden aan ‘OuderTeam.nu’: een preventief psycho-educatief programma voor aanstaande ouders en ouders die al een of meerdere kinderen hebben. De cursus richt zich op de samenwerkingsrelatie tussen partners in de overgang van partnerschap naar ouderschap.

Waarom meedoen?
Zitten ouders goed in hun vel, dan gaat het ook goed met hun kind. Een goede samenwerkingsrelatie is de beste basis voor een sterk ouderschap.

‘OuderTeam.nu’ laat korte- en langetermijneffecten zien voor ouders en hun kinderen, namelijk:
– Slaapgedrag en de sociale & emotionele ontwikkeling van kinderen verbeteren;
– Moeders ervaren minder angst en depressies;
– Verbetering van de onderlinge relatie en het welzijn van ouders;
– Vermindering van stress bij vaders en moeders.

De deelnemende stellen leveren bovendien een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek en helpen daarmee ook andere ouders in Nederland.

Alle deelnemers ontvangen na afronding van het programma een digitaal fotodagboek. Een mooi aandenken aan deze bijzondere fase van hun leven en dat van hun kind.

Hoe kunnen stellen meedoen?
Stellen die in mei, juni of juli 2017 een kindje verwachten, beiden ouder zijn dan 18 jaar en voldoende de Nederlandse taal beheersen komen in aanmerking voor deelname. Het maakt niet uit of zij een eerste of volgende kleintje verwachten.

De eerste groepsbijeenkomsten worden in maart en april georganiseerd. In maart wordt gestart met de nulmeting van het onderzoek. Voor die tijd moeten stellen zich hebben aangemeld. Er is slechts plek voor 64 deelnemende stellen. Aanmelden kan tot 28 februari, klik hier.

Meer informatie?
Het programma wordt toegelicht in een filmpje. Voor meer informatie kunt u, of kunnen stellen, terecht op www.hsleiden.nl/ouderteam of mail ouderteam@hsleiden.nl.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan