Goede emotionele band verstevigt ouderschap en bevordert welzijn baby

0
3886
moeder met huilende baby

“Een goede emotionele band tussen ouders en hun baby verdient juist tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte meer aandacht”, benadrukt dr. Evi de Cock. “Die vroege ouder-kindband blijkt namelijk stabiel over de tijd. Mankeert hier iets aan, dan is het van belang om al tijdens de zwangerschap in te grijpen.”

‘Love before first sight: Parental bonding from pregnancy to toddlerhood’ is de titel van uw
proefschrift waarop u in september 2017 promoveerde
. Waarom die titel?
“Ouders die tijdens de zwangerschap en op zes maanden na de geboorte meer affectieve gevoelens voor hun baby ervaren, zijn meer zelfverzekerd over hun ouderschapskwaliteiten. Dan kun je denken aan  hoe goed ze volgens zichzelf zijn in het voeden, verschonen en kalmeren van hun baby. Andersom zijn ouders met minder sterke affectieve gevoelens voor hun baby juist onzekerder. Het opbouwen van een goede kwalitatieve band tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte lijkt dus een belangrijke voorbereiding te zijn op het ouderschap. Dat neemt overigens niet weg dat ook karakteristieken van de baby, zoals huilgedrag, invloed hebben op het zelfvertrouwen van ouders.”

Evi de Cock
Evi de Cock, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Tilburg University: “Een goede affectie band heeft zowel een positief effect op het welbevinden van ouders als op de ontwikkeling van hun kind”

Wat kan er beter in de begeleiding van ouders en op welk(e) moment(en)?
“Veel aanstaande ouders zijn onzeker over wat ze te wachten staat. Zij hebben behoefte aan informatie en een goede begeleiding tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte. Bij deze begeleiding is het belangrijk om ook stil te staan bij de affectieve gevoelens van ouders ten opzichte van hun baby. Wanneer ouders een minder goede band met hun baby ervaren tijdens de zwangerschap, blijft dit volgens de uitkomsten van mijn onderzoek vaak zo na de geboorte. Dat heeft vervolgens effect op de psychische gezondheid van ouders en ook op de ontwikkeling van zelfregulatie van kinderen. Belangrijk om te weten is dat een minder goede band tussen ouders en baby kan samenhangen met andere factoren zoals angstgevoelens en weinig steun vanuit de partner. Tijdens de begeleiding is het daarom belangrijk om de aanwezigheid van deze factoren in de gaten te houden.”

Heeft u enkele tips voor zorgprofessionals?
“Heb al vanaf de zwangerschap oog voor de gevoelens die ouders ervaren ten opzichte van hun baby. Een goede ouder-kindband is namelijk belangrijk voor zowel de ouders zelf als voor de ontwikkeling van hun kind. Wees je er ook van bewust dat het een gevoelig onderwerp is. Voor ouders kan het moeilijk zijn om aan te geven dat zij geen goede band voelen met hun baby of onzeker zijn over het ouderschap. Het is van belang dat zorgprofessionals problemen op dit gebied niet alleen signaleren, maar ook weten hoe zij hierover het gesprek kunnen aan gaan.”

Op 28 november verzorgt u tijdens het Congres Vroegsignalering bij baby’s een deelsessie over dit onderwerp. Wat gaat u dan doen?
“Tijdens mijn deelsessie ligt de focus op de affectieve band van ouders met hun baby. Het gaat hierbij dus echt om het perspectief van de ouder en dit is iets anders dan de hechtingsrelatie vanuit het perspectief van het kind. Dit wordt vaak door elkaar gehaald. Ik zal bespreken hoe de ouder-kindband verloopt van de zwangerschap tot de peutertijd, welke factoren hiermee samenhangen en wat voor invloed deze gevoelens kunnen hebben op het welbevinden van ouders en de ontwikkeling van het kind.”

Congres Vroegsignalering bij baby’s
De vierde editie van het jaarlijkse Congres Vroegsignalering bij baby’s vindt plaats op initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Het congres bestaat uit een mix van interessante lezingen en deelsessies.

Ga voor meer informatie naar de website van Euregionaal Congresburo>>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here