In een korte video geeft de GGD voor pedagogisch medewerkers en locatiemanagers in de kinderopvang informatie over de afdeling Infectieziektebestrijding. Doel is medewerkers hen te adviseren bij infectieziekten en zicht te krijgen op wat er in de regio speelt.

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) legt in een filmpje op YouTube helder uit hoe de afdeling Infectieziektebestrijding werkt, wat zij kunnen doen en wanneer het voor een pm’er of manager aan te raden is contact op te nemen. Dat meldt kinderopvangtotaal.nl. De medewerkers van de afdeling geven antwoord op vragen als: Gaat het om een besmettelijke ziekte? Loopt mijn zwangere collega risico? Of het kan gebeuren dat ouders vragen hebben over hun zieke kind. “We kijken samen met het kinderdagverblijf wat er speelt en hebben dus geen inspecterende rol, maar zijn samen aan zet om een uitbraak te voorkomen”, vertelt Lisa de Raadt (GGD) in de video.

Meldingen

De GGD registreren de meldingen, wat verder niet gedeeld wordt met andere afdelingen. Kinderdagverblijven weten vaak heel goed wat ze moeten doen, maar het is voor ons juist belangrijk om zicht te krijgen op wat er speelt in de regio. “Aarzel niet om te bellen, want elk telefoontje is waardevol”, besluit De Raadt.

Bekijk de video >>

KIDDI-app

Zijn waterpokken nu wel of niet besmettelijk? Mag een kind met mazelen naar de opvang? En wanneer meld je een uitbraak bij de GGD? De praktische KIDDI-app, mede-ontwikkeld door het RIVM, geeft sinfds een jaar antwoord op dergelijke vragen. In de app staat informatie over infectieziekten en hygiënerichtlijnen voor de kinderopvang. De app is gratis te downloaden in de Apple Store (Apple) en Play Store (Android).

Bron: kinderopvangtotaal.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan